Τετραμερής συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι

Τετραμερή συνάντηση Κορυφής οργανώνει σήμερα στις Βερσαλλίες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Επισήμως, η συνάντηση των Βερσαλλιών στοχεύει στην προετοιμασία του εορτασμού για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. Η πρωτοβουλία Ολάντ ερμηνεύεται παράλληλα ως μία απόπειρα επίδειξης συνοχής μεταξύ των τεσσάρων ηγετών για την αντιμετώπιση των κρίσεων που απειλούν την Ε.Ε.

Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ άλλων, το θέμα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες του Brexit, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα που ανάκυψε για την μελλοντική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύστερα από την άρνηση του Πολωνού ηγέτη Γιαροσλάβ Κατζίνσκι να μην υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τουσκ για μια δεύτερη θητεία.