Πώς η CIA χρησιμοποιεί smartphones και τηλεοράσεις για να μας κατασκοπεύει

Νέο σκάνδαλο συνταράσσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καθώς όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη νέα διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων προς τον ιστότοπο Wikileaks οι πράκτορες της CIA χρησιμοποιούν ακόμα και τις «έξυπνες» τηλεοράσεις (smart tv) προκειμένου να παρακολουθήσουν όσους θεωρούν στόχους. Μάλιστα αποκαλύπτονται οι τεχνικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να στήσουν τον δικό τους «Μεγάλο Αδερφό» σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών αλλά και τηλεοράσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αναπτύχθηκε τόσο από Αμερικανούς όσο και από Βρετανούς πράκτορες, υπό την κωδική ονομασία «Άγγελος που Δακρύζει» και όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το Reuters «τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως αναπτύχθηκαν τρόποι για να ελέγξουν οι υπηρεσίες μια “έξυπνη” τηλεόραση της Samsung, έτσι που, αν και φαινόταν πως ήταν κλειστή, στην πραγματικότητα κατέγραφε όλες τις συνομιλίες που γίνονταν στο δωμάτιο που βρισκόταν».

Σε ένα άλλο σημείο του ρεπορτάζ αναφέρέται ότι οι χάκερς της CIA έχουν αναπτύξει προγράμματα που όχι μόνο τους βοηθούν να σβήνουν τα ίχνη τους μετά από κάθε παρέμβαση σε ένα σύστημα, αλλά επιπλέον να στρέφουν την «ενοχή» όπου αυτοί θέλουν. Σύμφωνα με τον Stuart McClure, διευθύνων σύμβουλος της Cylance, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας από την Καλιφόρνια επισημαίνεται ότι «μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις δείχνει πώς οι χάκερς της CIA καλύπτουν τα ίχνη τους, αφήνοντας ηλεκτρονικά αποτυπώματα που υπονοούν πως είναι από την Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν και όχι από τις ΗΠΑ».

Ανώτερος διευθυντής της μηχανικής της εταιρείας πληροφορικής Symantec Tarah Wheeler δηλώνει στο Reuters ότι «πρόκειται για μια τεράστια “χωματερή” εξαιρετικά εξελιγμένων εργαλείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για μεμονωμένες συσκευές κάθε χρήστη. Ακόμα δεν έχω συναντήσει εκείνο που εκμεταλλεύεται μαζικά τις συσκευές κινητών τηλεφώνων».

Από την πλευρά του ο ιστότοπος Wikileaks ανέφερε στο δελτίο Τύπου του ότι «οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα» και αποκάλυψε ότι η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά. Παράλληλα η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses ενώ υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους χάκερ της CIA να «παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση των WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide και Cloackman». Σύμφωνα με τον Wilileaks η «παραβίαση των “έξυπνων” τηλεφώνων μέσω των οποίων αποκτάται πρόσβαση σε αυτούς και η απόσπαση ηχητικών μηνυμάτων και άλλων μηνυμάτων πριν κρυπτογραφηθούν».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware, λογισμικού παραβίασης του λογισμικού smartphones — είτε έχουν το iOS της Apple, είτε το Android της Google.

Ακόμη, η CIA φέρεται να απέφυγε να αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας διαφόρων προϊόντων λογισμού και να τα χρησιμοποίησε προς ίδιο όφελος.

Η CIA φέρεται να «έχασε πρόσφατα» τον έλεγχο της ευρύτατης «βιβλιοθήκης» της με τεχνικές παραβίασης της ασφάλειας συστημάτων, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως, πάντα κατά τις πληροφορίες του WikiLeaks.

«Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου ηλεκτρονικών επιθέσεων, του malware, των ιών, των trojans, των τεχνασμάτων για την αξιοποίηση αδυναμιών (“weaponized ‘zero day’ exploits”), των προγραμμάτων για εισβολή και απόκτηση του ελέγχου μηχανημάτων εξ αποστάσεως (malware remote control systems)» και της τεκμηρίωσης για αυτά. Χάκερς που δούλευαν για την κυβέρνηση αποκάλυψαν την ύπαρξη των εργαλείων αυτών, και με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks.

Η CIA επίσης φέρεται κατά τον WikiLeaks να συγκεντρώνει στοιχεία για τεχνικές εισβολής που διαθέτουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ίχνη δικών της εισβολών.Με αυτό το τέχνασμα, «η CIA όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων αλλά και να (…) παραπλανήσει για το ποιος τις διέπραξε, αφήνοντας “αποτυπώματα” άλλων», σημειώνει ο ιστότοπος, κατά τον οποίο το καθήκον για αυτό έχει μια ομάδα που αποκαλείται UMBRAGE.

Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έγινε στόχος επίθεσης. Αν η ακρίβεια όσων αποκάλυψε ο WikiLeaks επαληθευτεί, θα πρόκειται για άλλη μια εκπληκτική διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

«Δεν σχολιάζουμε για την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο» τέτοιων εγγράφων, ανέφερε ο Τζόναθαν Λίου, εκπρόσωπος της CIA. Ωστόσο ένας πληροφορικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας που έχει εργαστεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε –υπό τον όρο να μην κατονομαστεί– πως η διαρροή μοιάζει να αφορά πραγματικά εργαλεία της CIA.