Κατέρρευσε το Γαλάζιο Παράθυρο στην Μάλτα

Παρελθόν για την Μάλτα και το νησί Γκόζο αποτελεί πλέον η φυσική ασπίδα “Γαλάζιο Παράθυρο”.

Ο βραχώδης σχηματισμός που μοιάζει με αψίδα και φιγούραρε σε αμέτρητα τουριστικά φυλλάδια της Μάλτας κατέρρευσε σήμερα στη θάλασσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζόσεφ Μουσκάτ να μιλά για ένα «θλιβερό γεγονός».

Οι γεωλόγοι βέβαια, είχαν από καιρό προειδοποιήσει ότι ο σχηματισμός των βράχων, στη βορειοδυτική ακτή του μικρού νησιού, διαβρώνονταν με ταχείς ρυθμούς και οι αρχές είχαν προχωρήσει για την προληπτική ασφάλεια στην απαγόρευση της πρόσβασης των τουριστών στο σημείο.

Ο φυσικός σχηματισμός, γνωστός ως Azure Window, δημιουργούσε μια αψίδα πάνω από τα γαλάζια νερά και ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τους δύτες. Κατέρρευσε καθώς η Μάλτα χτυπήθηκε από σφοδρή θαλασσοταραχή και θυελλώδεις ανέμους.

Ο κάτοικος του Γκόζο Ρότζερ Τσέσελ, ο οποίος πήγε σήμερα το πρωί στην περιοχή για να τραβήξει φωτογραφίες και ήταν αυτόπτης μάρτυρας της κατάρρευσης, είπε: «Υπήρχε μεγάλη θαλασσοταραχή κάτω από το Azure Window», στην εφημερίδα Times of Malta. «Ξαφνικά, η αψίδα κατέρρευσε στη θάλασσα με θόρυβο».

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε σε μήνυμά του ότι το διάσημο φυσικό μνημείο της Μεσογείου ανέκαθεν απειλούνταν με καταστροφή λόγω της διάβρωσης. «Αυτή η θλιβερή ημέρα έφθασε», τουίταρε ο Μουσκάτ.

dgsdgsdgsd

 

Το σημείο πριν (επάνω) και μετά την κατάρρευση (κάτω):

7afce62af15bf4a931ec0671f4f3d3b8dd49dbc9-1488966872-58bfd4d8-620x348