Το Πεκίνο κουνάει το δάχτυλο στην Ουάσινγκτον : Σταματήστε τις κυβερνοεπιθέσεις

Τι και αν η CIA την Τετάρτη, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στα WikiLeaks, επισημαίνοτας πως τα δημοσιοποιημένα έγγραφα θέτουν σε κίνδυνο τους Αμερικανούς πράκτορες και βοηθούν τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κίνα μετά και τον ντόμινο αποκαλύψεων περί κατασκοπείας της CIA μέσω ηλεκτρονικής πειρατείας, καλεί σήμερα τις Ηνωμένες πολιτείες να «σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις».

Βάσει των εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από τον ιστότοπο Wikileaks, η CIA επεξεργάστηκε περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού. Προγράμματα που μεταξύ άλλων, επιτρέπουν τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphone ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Ιντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους, έχοντας ως στόχο το λογισμικό των iPhone, τα συστήματα που λειτουργούν με το Android (Google), καθώς και τη Microsoft ή ακόμη τηλεοράσεις της Samsung με πρόσβαση στο ϊντερνετ, προκειμένου να τις μετατρέψουν σε συσκευές υποκλοπής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ: «Ανησυχούμε από τις πληροφορίες αυτές. Η Κίνα είναι αντίθετη σε κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης».

Ο κ. Σουάνγκ δεν δίστασε να απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να: “… σταματήσουν τις υποκλοπές, την επιτήρηση, την κατασκοπεία και τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την Κίνα και τις άλλες χώρες».

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πειρατεία των smartphone, η CIA κατάφερε να παρακάμψει την προστασία επιτυχημένων εφαρμογών όπως οι WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo ή ακόμη η Confide, υποκλέπτοντας τις επικοινωνίες προτού κρυπτογραφηθούν.