Γυναίκες με μαντίλα: Στην Ιταλία ζητούν απαγόρευσή τους από τα δημόσια νοσοκομεία

Περιοχή στην Ιταλία ζητά την απαγόρευση των γυναικών που φορούν μαντήλα από τα δημόσια νοσοκομεία. Θα είναι ένας καινούργιος νόμος που θα συζητηθεί και θα προκαλέσει εντάσεις. Οι υποστηρικτές αυτού του μέτρου θεωρούν ότι η μαντίλα είναι το χειρότερο σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών.

Το νέο μέτρο, που αφορά την απαγόρευση των γυναικών με μουσουλμανική μαντίλα από τα δημόσια νοσοκομεία, έρχεται από την περιοχή της Ιταλίας, τη Λιγουρία, έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς το ζήτημα του μεταναστευτικού διογκώνεται. Η Ιταλία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει την ενδοοικογενειακή βία ως την «πιο διαδεδομένη μορφή βίας», ενώ το ένα τρίτο του συνόλου των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 16-70 έχουν πέσει θύματα αυτής.

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Il Corpo delle Donne”,  Lorella Zanardo, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κομμάτια από προσούτο», ενώ συμπληρώνει «ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, εμείς οι γυναίκες στην Ιταλία έχουμε κολλήσει στο χρόνο και ζούμε μόνιμα σε ένα δευτερεύοντα ρόλο».
Γι αυτό λοιπόν το λόγο, στη Λιγουρία, που είναι μία βόρεια περιοχή της Ιταλίας, οι τοπικοί αξιωματούχοι εξετάζουν μια διαφορετική στρατηγική, προκειμένου να μην φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα κατά την είσοδο στα νοσοκομεία άλλα και σ’ άλλα δημόσια ιδρύματα.
Έτσι θέλουν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών για ισότητα, θεωρώντας ότι μ’ αυτή τη στρατηγική θα καταπολεμήσουν και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο περιφερειακός πρόεδρος Giovanni Toti, θέλοντας να τονίσει την αντίθεση του για τη μαντίλα επισημαίνει στην ιστοσελίδα, The Local:  «Πρόκειται για το χειρότερο σύμβολο της καταπίεσης των γυναικών», ενώ προσθέτει «εκείνοι που ζουν στην Ιταλία πρέπει να κατανοήσουν και να σέβονται τουλάχιστον τους κανόνες περί ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Οι αντιδράσεις δεν έλειπαν αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το μέτρο αυτό εισάγει διακρίσεις και, ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικό. Το Ιταλικό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας, και έτσι μία τέτοια απαγόρευση δε θεωρείται σωστή και δεν επιτρέπεται. Η Raffaella Paita, πολιτικός από ένα αντίπαλο κόμμα, υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό θα «δημιουργήσει εντάσεις» μεταξύ ιθαγενών Ιταλών και ενός αρκετά μεγάλου μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας.

Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5 εκατομμύρια ξένοι ζουν στην Ιταλία, το 10% του συνολικού πληθυσμού.