Οξύνεται η κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας: Διάβημα Άγκυρας - Ταξιδιωτική οδηγία από Ολλανδία

Νέα διάσταση παίρνει η αντιπαράθεση Ολλανδίας-Τουρκίας, με την Άγκυρα να καταθέτει επίσημη καταγγελία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, απαιτώντας εξηγήσεις για την αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων αλλά και των Τούρκων διαδηλωτών στην Ολλανδία.

Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μην έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.

Η Τουρκία ζήτησε την παροχή πληροφοριών από την Ολλανδία σχετικά με τους τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε να ασκηθούν διώξεις κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος. Είναι η τρίτη φορά που ο Oλλανδός επιτετραμμένος καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Oλλανδός πρέσβης βρίσκεται σε άδεια και η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του «για κάποιο διάστημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, ενώ αρκετοί έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας.

Αντιδράσεις από την Ολλανδία

Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας. Στην ανακοίνωση του ολλανδικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία» και προσθέτει: «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει αν απαντήσουμε». «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» πρόσθεσε. Πρόσθεσε πάντως ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί». Την ίδια ώρα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία.

Το Παρίσι καλεί να πέσουν οι τόνοι

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση στο έδαφός της του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε την Κυριακή σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και τόνισε ότι «η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία. Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ερντογάν: Να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Κυριακή τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.

Σόιμπλε: Η διαμάχη με την Τουρκία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οικονομική βοήθεια

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Κυριακής. Όπως ανέφερε, είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.

«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο δίκτυο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».