Τρέχει και δεν φτάνει ο Φιγιόν με τα σκάνδαλα: Του χάρισαν ρούχα 50.000 ευρώ

Τρέχει και δεν φτάνει ο Φιγιόν, καθώς λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το ένα σκάνδαλο τον ακολουθεί μετά το άλλο.

Αφού δημοσιοποιήθηκε το θέμα με την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών τους με τις “ευλογίες” του γαλλικού Δημοσίου, καθώς και το “μαύρο” δάνειο που έλαβε από επιχειρηματία, τώρα νέο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι ο κεντροδεξιός υποψήφιος Γάλλος Πρόεδρος δέχθηκε ως δώρο ρούχα αξίας 48.500 ευρώ.

«Και λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα;», απάντησαν κύκλοι του Φρανσουά Φιγιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Journal du Dimanche, ο Φιγιόν δέχτηκε ρούχα χιλιάδων ευρώ από μια σικάτη παριζιάνικη μπουτίκ. Κάποια από αυτά τα πλήρωσε ο ίδιος με ρευστό 35.000 ευρώ, όμως στις αρχές Φεβρουαρίου όταν βγήκε στη φόρα το σκάνδαλο με την Πενέλοπι, ο Φιγιόν παρήγγειλε από την ίδια μπουτίκ δύο κοστούμια αξίας 13.000 ευρώ, δηλαδή 6.500 ευρώ το καθένα.

Ο λογαριασμός αυτός ξοφλήθηκε με επιταγή από την τράπεζα Monte Paschi, γράφει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για έναν άγνωστο «γενναιόδωρο φίλο», ο οποίος πλήρωσε τα ρούχα «επειδή το ζήτησε ο ίδιος ο Φιγιόν».

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο Γάλλος πολιτικός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Echos», λέγοντας ότι “ένας φίλος μου πρόσφερε κοστούμια τον Φεβρουάριο. Και λοιπόν; Παρατηρώ ότι η ιδιωτική μου ζωή γίνεται αντικείμενο έρευνας σε όλες τις κατευθύνσεις και αυτό συμβαίνει μόνο με μένα. Ποιος θέλει να μου κάνει ζημιά, δεν ξέρω», είπε χαρακτηριστικά.

Άνθρωποι από το περιβάλλον του Φρανσουά Φιγιόν δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να προσφέρει κανείς ρούχα στον υποψήφιο Πρόεδρο, ωστόσο διέψευσαν ότι η πληρωμή έγινε με ρευστό χρήμα.

«Αναρωτιόμαστε ως πού θα φτάσουν αυτές οι γελοίες παρεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή. Πράγματι, ένας φίλος του τού πρόσφερε κοστούμια τον περασμένο Φεβρουάριο. Αλλά αυτό δεν είναι κακό. Όσο για την συκοφαντία ότι πληρώθηκαν κάποια ρούχα σε ρευστό, αυτό είναι εντελώς προκλητικό», τόνισαν.

Μετά τα κοστούμια, έρχονται και τα εσώρουχα;

Ο Φιγιόν μίλησε και πάλι για το ίδιο ζήτημα σε γαλλικό ραδιόφωνο δηλώνοντας ότι “καθημερινά, κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά ψάχνοντας την ιδιωτική μου ζωή. Ίσως εξαιτίας των απόψεών μου για την οικονομία οι Σοσιαλιστές ψάχνουν στα σκουπίδια και ασχολούνται με τα κοστούμια μου, αύριο με τα πουκάμισά μου και γιατί όχι με τα εσώρουχα μου».

Φαινομενικά ο Φιγιόν έχει δίκιο. Εκείνο όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι βάσει κανονισμού της γαλλικής Βουλής, οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάθε δώρο που δέχονται στην περίπτωση που η αξία του ξεπερνάει τα 150 ευρώ. Ο ίδιος κανονισμός επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας βουλευτής δεν δηλώσει δώρα σε ρευστό ή μη άνω των 150 ευρώ μπορεί να του επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο κοινοβούλιο, Olivier Faure, έγραψε στο Twitter: «Ποια είναι η δεοντολογία ενός βουλευτή που δέχεται δώρο 50.000 ευρώ κοστούμια όταν ο κανόνας λέει πως πρέπει να αρνούμαστε κάθε δώρο που ξεπερνάει τα 150 ευρώ;».

«Ο Φιγιόν δήλωσε αυτά τα δώρα στο τμήμα δεοντολογίας της Βουλής; Είναι υποχρεωτικό. Αλλιώς ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να αναλάβει δράση», έγραψε ο σοσιαλιστικής βουλευτής Christophe Castaner, ο οποίος στηρίζει τον Εμμανουέλ Μακρόν για Πρόεδρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος του Φιγιόν, Luc Chatel, έκανε λόγο για μια «προεκλογική εκστρατεία βόθρου»: “Αρχίζει να γίνεται ανυπόφορο. Ιστορίες ότι περνάει τα βράδια στο Λας Βέγκας, ότι αγοράζει κοστούμια, ότι έχει παράνομους συνεργάτες, φτάνει πια. Οι Γάλλοι δικαιούνται να έχουν μια προεκλογική εκστρατεία με διάλογο σε θέματα ουσίας. Θα πάνε να εκλέξουν τον ηγέτη της χώρας και θα πρέπει να εκλέξουν αυτόν που είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τον θώκο», δήλωσε.

Ο Φιγιόν αναμένεται να κληθεί από τον Εισαγγελέα για να καταθέσει για το σκάνδαλο Πενέλοπι στις 15 Μαρτίου.

Όσο για την εικόνα του, οι Γάλλοι βρίσκουν πως ο πρώην Πρωθυπουργός καταφέρνει να γοητεύει με το στυλ του και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια κάποιου στυλίστα. Για τις εμφανίσεις του ο Φρανσουά Φιγιόν επιλέγει μπουφάν Barbour, ζακέτες-σακάκια Arnys, κοστούμια βρετανικού στυλ, πουκάμισα με ιταλικό γιακά και γραβάτες με σκούρα σχέδια, που του δίνουν μια αρχοντική εικόνα. Όσο για τα αξεσουάρ του κι αυτά είναι εντυπωσιακά, όπως οι κόκκινες κάλτσες και τα ακριβά ρολόγια.

Το 2010, το περιοδικό GQ τον εξέλεξε ως τον πιο κομψό πολιτικό της Γαλλίας. Οι fashion experts σχολιάζουν ότι έχει μια μοναδική αίσθηση των γραμμών: στενά κοστούμια, μπουφάν βρετανικού στυλ. Ακόμη και οι κόκκινες κάλτσες που φοράει είναι της ιταλικής μάρκας Gammarelli, η οποία φτιάχνει και τις κάλτσες του Πάπα.