Ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Φιγιόν - Κατηγορείται για κατάχρηση και υπεξαίρεση

Άσχημες είναι οι εξελίξεις για τον Φρανσουά Φιγιόν, καθώς σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του, όπως έκαναν γνωστό την Τρίτη οι εισαγγελικές αρχές.

Δικαστική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι κατηγορίες που βαραίνουν τον κεντροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία είναι κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η απαγγελία κατηγοριών σημαίνει ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” για την πιθανή ανάμιξη ενός υπόπτου σε μια εγκληματική ενέργεια. Αυτές τις εξελίξεις θα μπορούσε να ακολουθήσει μια δίκη, ωστόσο σε παρόμοιες περιπτώσεις οι υποθέσεις μπήκαν απλώς στο αρχείο.

Με φόντο τα σκάνδαλα που βγαίνουν στη φόρα το ένα μετά το άλλο, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του “μέχρι τέλους”. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στη χώρα ασκείται δίωξη σε υποψήφιο μεγάλου κόμματος για τη θέση του Προέδρου που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία.

Όπως είπε ο δικηγόρος του Φρανσουά Φιγιόν, Αντονέν Λεβί, η απαγγελία κατηγοριών έγινε το πρωί της Τρίτης, ενώ αργότερα το απόγευμα που είχε μια συνάντηση με κυνηγούς, ο Γάλλος πολιτικός δεν έκανε καμιά δήλωση γύρω από το θέμα, λέγοντας απλώς με νόημα ότι “τα βόλια πετούν χαμηλά”.

Η Πενελόπ Φιγιόν φέρεται να έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μαζί με τα δύο παιδιά τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί, θέσεις τις οποίες ωστόσο δεν υπηρέτησαν ποτέ. Η σύζυγος του πρώην Γάλλου Πρωθυπουργού έχει κληθεί να παρουσιαστεί στους ανακριτές που ερευνούν τις καταγγελίες στις 28 Μαρτίου.

Το πιο πρόσφατο στοιχείο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, είναι ότι ο λογαριασμός, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έκανε η Πενελόπ Φιγιόν σε έναν πολυτελή οίκο μόδας στο Παρίσι πληρώθηκε από έναν επιχειρηματία, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Journal du Dimanche.

Πλησιάζει επικίνδυνα ο Μακρόν

Την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία του Φρανσουά Φιγιόν δέχεται μεγάλο πλήγμα, φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος έχει αποδυναμωθεί ενώ ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς που τελικά παρέμεινε στην κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος διατηρεί τις δυνάμεις του.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την “OpionionWay”, σημειώνει ότι η ακροδεξιά, Μαρίν Λεπέν διατηρεί την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου με 27%, ακολουθεί ο Εμανουέλ Μακρόν με 24% ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20%. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό του Φιγιόν παραμένει σταθερό την τελευταία εβδομάδα, ο Μακρόν όμως χάνει μία μονάδα ενώ η Λεπέν κερδίζει μία μονάδα.

Τέταρτος έρχεται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν με ποσοστό 14% ενώ το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 11%. Ωστόσο η Λεπέν φαίνεται ότι δεν έχει πολλές ελπίδες για τη θέση του Προέδρου, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε περίπτωση που η Λεπέν έρθει αντιμέτωπη με τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο θα ηττηθεί από τον ανεξάρτητο υποψήφιο. Αλλά και στην περίπτωση που αντιμετωπίσει και τον Φιγιόν, θα είναι και πάλι η χαμένη.

Τα παιδιά του Φιγιόν επέστρεψαν μέρος των χρημάτων που έλαβαν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί

Η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε την Τρίτη 14 Μαρτίου, ότι τα δύο παιδιά του Φρανσουά Φιγιόν είχαν επιστρέψει στους γονείς τους ένα μέρος από τα χρήματα που έλαβαν από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών βοηθών κατά την περίοδο 2005-2007.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κόρη του, Μαρί, είχε λάβει από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2006 46.000 ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονέων.

Πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι από την πλευρά του, ο αδελφός της Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος τη διαδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007 ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, επέστρεψε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του.

Ο δικηγόρος της Μαρί Φιγιόν, Κιρίλ Μπουγκαρτσέφ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ύψος των ποσών, τονίζοντας ότι η πελάτισσά του θέλησε να “πληρώσει για τον γάμο της, στα μέσα του 2006”, και πως γι΄αυτό “εξόφλησε τους γονείς της” οι οποίοι της είχαν δώσει αυτά τα χρήματα.

“Κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που κερδίζει! Αν θέλει να εξοφλήσει τους γονείς της, είναι επιλογή της. Το είπε αυθόρμητα στους ανακριτές” που την άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου, είπε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το ζεύγος Φιγιόν κατάφερε να ξαναβρεί, “δέκα χρόνια μετά”, 14 τιμολόγια αυτού του γάμου για ένα ποσό 44.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι μισθοί που έλαβε η Μαρί Φιγιόν, η οποία ήταν τότε ασκούμενη δικηγόρος, ήταν δικαιολογημένοι.