Tα βλέμματα στην Ολλανδία -Αγωνία στην ΕΕ: Ο Ρούτε μια ανάσα από τον ακροδεξιό Βίλντερς

Η ώρα της κάλπης για την Ολλανδία έφτασε και 12,9 εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου  να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας. Οι κάλπες άνοιξαν  στις 07.30 (8.30 ώρα Ελλάδος) και πρόκειται να κλείσουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδος).

Την στιγμή που οι σχέσεις της Ολλανδίας και της Ε.Ε. με την Τουρκία, βρίσκονται στο «κόκκινο», σήμερα η Ολλανδία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο.

Δυο είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ο ακροδεξιός, Χέιρτ Βιλντερς  και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού κόμματος, Μαρκ Ρούτε οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα δείχνοντας το παράδειγμα.

Ο  Μάρκ Ρούτε και ο Γκέερτ Βίλντερς στην κάλπη 

Οι 12,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες καθώς πηγαίνουν στη δουλειά τους ή στο σχολείο, αφού τα εκλογικά τμήματα είναι εγκατεστημένα μέσα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε καταστήματα, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε σπίτια ιδιωτών.

Εκλογικό τμήμα στο μουσείο Kromhout

Ασφαλή πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχικά από τις μικρότερες κοινότητες της χώρας περίπου 40 λεπτά αφού κλείσουν οι κάλπες με το νησί Schiermonnikoog που έχει περίπου 900 κατοίκους να είναι πιθανότατα αυτό που θα ανακοινώσει πρώτο την επιλογή του για το κοινοβούλιο.

Οι δύο “μονομάχοι” έδειξαν και πάλι  τα όπλα τους χθες το βράδυ στην τηλεόραση.

«Αν οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, το βλέμμα τους στρέφεται προς εμένα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο υποψήφιος αυτός του status quo επιχείρησε να μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε μονομαχία με τον Γκέερτ Βίλντερς και διαβεβαίωσε τους Ολλανδούς πως έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο: το χάος ή τη σταθερότητα.

Οι δημοσκοπήσεις

Όλα θα κριθούν στην κόψη του ξυραφιού. Το κόμμα του Ρούτε (VVD) προβλέπεται να εξασφαλίσει 24 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μετρήσεις που δημοσίευσε το DPA. Ενώ βασικός του αντίπαλος, ο Βίλντερς και το κόμμα του (PVV) αναμένεται να κερδίσει 20-24 έδρες.

Σύμφωνα με την ολλανδική ιστοσελίδα Peilingwijzer, που συνδύασε τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Ρούτε συγκεντρώνει το 17% και προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ακροδεξιών. Η ιστοσελίδα προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού θα πάρει 24-28 έδρες και εκείνο του Βίλντερς 20-24.

Πάντως, ακόμη και την παραμονή των εκλογών, πολλοί από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο από τα 28 κόμματα θα ψηφίσουν τελικά.  Το 40% απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν έχουν καταλήξει και το 10% ότι δεν έχει ιδέα ποιον θα υποστηρίξει τελικά.

Θα είναι η έκπληξη της βραδιάς οι Χριστιανοδημοκράτες; 

Αν και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στους  Ρούτε και Βίλντερς, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταγράψει μία σταθερά ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, πλησιάζοντας τους. Το CDA του Σίμπραντ Μπούμα βρίσκεται 4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα του Ρούτε και 1 μονάδα πίσω από εκείνο του Βίλντερς.

Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αυξήσει το ποσοστό του σε κάθε μία από τις 11 τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν αυτές επαληθευτούν, τότε το CDA αναμένεται να εξασφαλίσει 20 έδρες στο κοινοβούλιο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα μετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ο Μπούμα έχει μία μακρινή ελπίδα να γίνει πρωθυπουργός, με δεδομένη την άρνηση των άλλων κομμάτων να συνεργαστούν με τον Βίλντερς, γράφει το Reuters.

Τι «ψήφισαν» οι νεαροί Ολλανδοί

Η νέα γενιά της Ολλανδίας πάντως δεν θέλει κανέναν από τους παραπάνω στην κυβέρνηση και προτιμά τον νεαρό Γιέσε Κλαβέρ.

Στις ανεπίσημες εκλογές ανάμεσα σε μαθητές, που έγιναν την Τρίτη, ο 30χρονος πολιτικός και το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς επικράτησαν με 19,3%. Στη δεύτερη θέση ήταν οι κεντρώοι D66 με 17,4%, ενώ τρίτο ήταν το κόμμα του Μαρκ Ρούτε, με 15%.

«Οι μαθητές προτίμησαν την ελπίδα από τον φόβο. Ελπίζω ότι οι ενήλικες θα κάνουν την ίδια επιλογή αύριο», έγραψε στο Twitter ο Κλαβέρ. Οσο για τον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς, όπως φαίνεται δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του ήταν στην τέταρτη θέση με 12,6%.

Σε αυτές τις ανεπίσημες εκλογές ψήφισαν περίπου 140.000 μαθητές 495 σχολείων και τις διοργάνωσε ο ανεξάρτητος οργανισμός Pro Demos

Πώς λειτουργεί το ολλανδικό σύστημα

Στο ολλανδικό κοινοβούλιο εκλέγονται 150 βουλευτές. Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτούνται 76 έδρες – κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα. Από τα 28 κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, τουλάχιστον 15 αναμένεται να λάβουν το ποσοστό που απαιτείται για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ αναμένεται να κερδίσουν 8-10 έδρες.

Ο λόγος που το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας λειτουργεί με αυτόν τον τόπο είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως των πλέον συγκεντρωτικών εξ αυτών, όπως της Γαλλίας, ή της Ελλάδας.

Είναι ολοφάνερο ότι μέσα σε αυτόν τον πολιτικό κατακερματισμό, το  Κόμμα για την Ελευθερία “PVV” του «Ολλανδού Τραμπ», του ευρωφοβικού, ακροδεξιού και ξενοφοβικού Χέιρτ Βίλντερς θα ελάμβανε άνετα την πρώτη θέση, αν δεν είχε προηγηθεί η τουρκική «επίθεση» στην Ολλανδία, η οποία ενίσχυσε τον νυν πρωθυπουργό και ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD), Μάρκ Ρούτε.

Η ρητορική του κ. Βίλντερς για απαγόρευση της λειτουργίας τζαμιών στην χώρα, την πρόθεσή του να απαγορέψει την πώληση του Κορανιού και της υπόσχεσής του να απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωζώνη, του είχε χαρίσει τον τίτλο του «φαβορί». Αμφιλεγόμενος τίτλος, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 Ολλανδούς πολίτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το κόμμα που θα ψηφίσουν, ενώ οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποδυναμώσει τον κ. Βίλντερς και έχουν ενισχύσει κατά τι τον κ. Ρούτε.