Ολλανδία: Η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε τις προσδοκίες - Στις 22:30 το exit poll

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταγράψει η εκλογική διαδικασία την Ολλανδία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι στις 16:45 ώρα Ελλάδας, η συμμετοχή άγγιζε το 43%, ενώ στις εκλογές του 2012 το ανάλογο ποσοστό ήταν στο 37% με τελικό ποσοστό συμμετοχής στο 74,6%.

Για τις φετινές εκλογές στην Ολλανδία το αποτέλεσμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα την ώρα που η διαδικασία διεξάγεται εν μέσω της μεγάλης κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Ολλανδούς και τους Τούρκους.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 22:00 ώρα Ελλάδας και τα αποτελέσματα θα αναδείξουν νικητή είτε τον φιλελεύθερο Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, είτε τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς. Οπωσδήποτε ρυθμιστής των εκλογών θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση.

 

Σημειώνεται ότι λίγο πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία, οι εκτιμήσεις δύο δημοσκοπήσεων έδειχναν αποδυναμωμένο το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς κατατάσσοντάς το στην τρίτη (20 έδρες) και στην πέμπτη θέση (16 έδρες) αντίστοιχα, ενώ το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είχε ενισχυθεί κατακτώντας 29 έδρες.

Βίλντερς: Το τζίνι δεν επιστρέφει στο μπουκάλι

 

Ο ηγέτης της ολλανδικής Ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς, προσερχόμενος στην κάλπη δήλωσε ότι αν αναδειχθεί ηγέτης της χώρας του θα την οδηγήσει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος. Θέλω να ανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά από το εκλογικό κέντρο, όπου κατέφθασε συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του.

Απαντώντας στα όσα λέγονται ότι ο προεκλογικός λόγος του βασίστηκε στον φόβο και τη μισαλλοδοξία, τόνισε πως «αυτά είναι κατάφωρα ψέματα. Μας υποστηρίζει ο απλός, ολλανδικός λαός. Αυτό που ενδιαφέρει τον λαό είναι να ανακτήσουμε τη χώρα μας και την εθνική μας κυριαρχία και ελπίζουμε ότι σήμερα οι πολίτες θα μας στηρίξουν μαζικά στις κάλπες».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «τα πατριωτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών το τζίνι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο μπουκάλι και η πατριωτική επανάσταση θα συμβεί, είτε αυτό γίνει σήμερα είτε αύριο».

Ρούτε: Μια νίκη του Βίλντερς θα έχει επιπτώσεις και εκτός Ολλανδίας

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος διεκδικεί μια τρίτη συνεχή θητεία, προσερχόμενος στην κάλπη προειδοποίησε ότι μια τυχόν νίκη του Γκέερτ Βίλντερς θα έχει επιπτώσεις και εκτός της χώρας.

«Νομίζω ότι, εάν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, ο υπόλοιπος κόσμος θα δει ότι, μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές, ο λάθος λαϊκισμός βγήκε ξανά νικητής», σημείωσε.

Liberation: Το αναλογικό σύστημα ευνοεί τα μικρά κόμματα

Δημοσίευμα της Liberation αναφέρει ότι με το αναλογικό σύστημα που υπάρχει στην Ολλανδία, σχεδόν τα μισά από τα 28 κόμματα που συμμετέχουν στις σημερινές εθνικές εκλογές μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στη Βουλή.

Όπως σημειώνει το άρθρο, με ελάχιστο όριο της τάξης του 0,65%, αρκούν 60.000 ψήφοι για να εξασφαλισθεί μία από τις 150 έδρες της oλλανδικής Βουλής.

Με αυτό το δεδομένο, από την Πέμπτη 16 Μαρτίου, τουλάχιστον 14 κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή αντί των 11 που ήταν μέχρι σήμερα.

Εκτός από το κυβερνών κόμμα του Ρούτε και εκείνο του Βίλντερς, διεκδικούν θέση στη Βουλή άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό ή το GroenLinks των οικολόγων, αλλά και άλλα μικρά σχήματα τα οποία δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε έναν μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, ωστόσο θα παίξουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα σε αυτά είναι το Denk (Σκέφτομαι), το κόμμα -αντίποδας στον Βίλντερς, που ιδρύθηκε το 2015 από δύο πρώην βουλευτές τουρκικής καταγωγής με στόχο να υπερασπισθεί την μεταναστευτική πολιτική, το κόμμα 50Συν, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ηλικιωμένων, το κόμμα των Φιλόζωων που τάσσεται κατά των σφαγείων και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα κόμματα VNL και FVD – μια πιο εξελιγμένη έκδοση των ευρωσκεπτικιστών.

Τα μεγάλα ολλανδικά κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργασθούν ή να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, το οποίο μέχρι την παραμονή των εκλογών ερχόταν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

«Ενας κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς τον Βίλντερς θα είναι ένας πραγματικός μαθηματικός γρίφος», εκτιμά ο Rem Korteweg ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (CER). «Το σύστημα αυτό δίνει το πλεονέκτημα σε κόμματα που υπερασπίζονται έναν μοναδικό σκοπό, το αποτέλεσμα όμως είναι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κυριαρχήσουν στην πολιτική σκηνή», προσθέτει ο Korteweg.