Ολλανδικός Τύπος: Ο Ρούτε κρατά κάτω τους λαϊκιστές

Στην επόμενη μέρα των ολλανδικών εκλογών επικεντρώνεται ο ολλανδικός Τύπος καθώς επίσης ασκεί έντονη κριτική στην ήττα του ακροδεξιού κόμματος αλλά και στην νίκη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Η  NRC κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο Ρούτε μπορεί. Αλλά με ποιον;»

Ενώ στο κύριο άρθρο της επισημαίνει:

«Οι Ολλανδοί ξύπνησαν σε μια ‘φυσιολογική’ χώρα, όπως το θέτει ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε: δεν υποήρξε λαϊκιστική εξέγερση. Το VVD του Ρούτε έχασε το ένα τέταρτο της εκλογικής του δύναμης, αλλά χάρις στο σημαντικό προβάδισμά του έναντι των άλλων κομμάτων βρίσκεται σε εξαιρετική άνετη θέση στην κορυφή.

Ωστόσο το (σοσιαλιστικό) Pvda, ένας απ’ τους πυλώνες του μεταπολεμικού κράτους προνοιας, περνά υπαρξιακή κρίση. Ποτέ στην κοινοβουλευτική ιστορία δεν έχασε ένα κόμμα τόσες πολλές έδρες. Είναι σαφές ότι το κυβερνάν δεν αποδίδει. Η απερχόμενη κυβέρνηση παρουσίασε έναν ονειρεμένο προϋπολογισμό φέτος: ότι έπρεπε να αυξηθεί, αυξήθηκε κι όπου έπρεπε να γίνει μείωση, έγινε. Η Ολλανδία είναι αυτή τη στιγμή μιας απ’ τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. Κι όμως οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον απερχόμενο συνασπισμό. Προφανώς για τον ψηφοφόρο πολιτική είναι κάτι παραπάνω από οικονομία.”

Η Algemeen Dagblad τιτλοφορείτα: «Ξανά ο Ρούτε»

Η BN DeStem γράφει: «Ο Ρούτε συνεχίζει να χαμογελά»

Eνώ De Volkskrant εστιάζει στην ήττα του Βίλντερς: «Ο Ρούτε κρατά κάτω τους λαϊκιστές»