Σιέρα Λεόνε: Ανακαλύφθηκε ένα από τα 20 μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου

Πάστορας στην περιοχή Κόνο της Σιέρα Λεόνε ανακάλυψε ένα διαμάντι 709 καρατίων, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους ακατέργαστους πολύτιμους λίθους και ένα από τα 20 μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου. Το διαμάντι βρίσκεται πλέον στην κεντρική τράπεζα της Σιέρα Λεόνε στο Φρίταουν.

Οι ειδικοί δεν έχουν εκτιμήσει ακόμη τον θησαυρό που ανακάλυψε ο πάστορας Εμάνουελ Μόμοχ, ωστόσο σίγουρα πρόκειται για το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε από το 1972 στη Σιέρα Λεόνε, όταν ανακαλύφθηκε ένα 969 καρατίων.

Όπως αναφέρει το BBC, ο ειδικός εκτιμητής, Μάθιου Νιάουνγκουα, υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος την αξία του καθώς «η ποιότητα και όχι τόσο το μέγεθος καθορίζουν την αξία του διαμαντιού».

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι τον περασμένο Μάιο η εταιρεία Lucara, που ασχολείται με την ανεύρεση διαμαντιών πούλησε έναν πολύτιμο λίθο 813 καρατίων έναντι 63 εκατ. δολαρίων σε κλειστό πλειστηριασμό στο Λονδίνο.

Το διαμάντι, πριν τοποθετηθεί σε ασφαλές μέρος, οδηγήθηκε στον Πρόεδρο της χώρας Έρνεστ Μπάι Κόρομα, ο οποίος ευχαρίστησε τις αρχές και τους κατοίκους που δεν προχώρησαν σε μία παράνομη αγοραπωλησία του.