Τα λεπτά του πανικού στο Ορλί: Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ- Θα υπάρξουν νεκροί

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το αιματηρό περιστατικό στο αεροδρόμιο Ορλί στη Γαλλία, καθώς ο εισαγγελέας του Παρισιού παρουσίασε λεπτομέρειες από την επίθεση που ξύπνησε φρικτές μνήμες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το επεισόδιο ανάμεσα στον 39χρονο Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέ και τους τρεις στρατιώτες που τον αντιμετώπισαν κράτησε 3 λεπτά: Όπως είπε, το ρολόι στο αεροδρόμιο Ορλί έδειχνε 8:22 το πρωί του Σαββάτου όταν ο Μπελγκασέ επιχείρησε να αρπάξει το όπλο τύπου Famas της γυναίκας στρατιωτικού. Ο 39χρονος δράστης πήρε το όπλο με το δεξί του χέρι και με το αριστερό του κράτησε τη γυναίκα κάνοντάς την «ασπίδα» απέναντι στους δύο συναδέλφους της ενώ της είχε κολλήσει στον κρόταφο ένα πιστόλι των 9mm.

Οι δύο στρατιώτες κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω μετά από τρεις προσπάθειες. Όταν ο Μπελγκασέ προσπάθησε να σηκωθεί, τον σκότωσαν. Η ώρα ήταν 8:25.

“Σηκώστε  τα χέρια ψηλά, είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Θα υπάρξουν νεκροί”, φέρεται να είπε στους στρατιώτες ο δράστης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος είχε μαζί του μια τσάντα μέσα στην οποία οι αστυνομικοί βρήκαν ένα Κοράνι, 750 ευρώ μετρητά, έναν αναπτήρα και ένα πακέτο τσιγάρα. Νέα στοιχεία αναφέρουν πως όταν ο δράστης έφτασε στο σημείο της επίθεσης πέταξε άλλη μια τσάντα στην οποία βρέθηκε ένα μπιτόνι με βενζίνη.

Αργότερα το Σάββατο η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι του, όπου εντοπίστηκαν μερικά γραμμάρια κοκαΐνης, μια ματσέτα και ξένα χαρτονομίσματα.

Ο Γάλλος εισαγελέας ανακοίνωσε πως οι αρχές θα προχωρήσουν σε έρευνα στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε να διαπιστωθεί με ποια πρόσωπα είχε επικοινωνία.

Ο δράστης δεν ήταν άγνωστος στις γαλλικές αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε μπει στη φυλακή για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Το τελευταίο διάστημα ήταν έγκλειστος, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και θεωρείτο «ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος». Μάλιστα η αντιτρομοκρατική είχε κάνει έρευνα στο σπίτι του αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι, ωστόσο δεν είχε εντοπιστεί κάτι που να τον συνδέει με τους τρομοκράτες.

Για τον λόγο αυτό ήταν χαρακτηρισμένος από τις αρχές, ωστόσο δεν τέθηκε ποτέ υπό παρακολούθηση μια και από τον φάκελό του δεν προέκυπτε ότι ήταν επικίνδυνος για το κράτος.

Το χρονικό 

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού το πρωί του Σαββάτου, όταν ένα άνδρας αιφνιδίασε γυναίκα στρατιωτικό που εκτελούσε περιπολία και της άρπαξε το όπλο. Άμεση ήταν η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας του παρισινού αεροδρομίου, που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ένοπλο. Παράλληλα προχώρησαν αστραπιαία στην εκκένωση της νότιας πτέρυγας (Orly Sud), ενώ τα αεροπλάνα που μόλις είχαν φθάσει παρέμειναν στους χώρους στάθμευσης, χωρίς να επιτρέπεται η έξοδος στους επιβάτες.

FRANCE ORLY INCIDENT

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΣ, Μπρουνό Λε Ρου, ο ίδιος άνδρας είχε πυροβολήσει και τραυματίσει έναν αστυνομικό νωρίτερα το πρωί σε άλλο σημείο του Παρισιού, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ακόμη πως ο άνδρας επιχείρησε αλλά δεν κατάφερε να αρπάξει το όπλο του στρατιώτη προτού πέσει νεκρός από πυρά των ανδρών ασφαλείας στο παρισινό αεροδρόμιο.

Η εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τα δύο επεισόδια. Το πολυσύχναστο αεροδρόμιο Ορλί, που βρίσκεται νότια του Παρισιού, εκκενώθηκε και οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε δεν έφερε ζώνη εκρηκτικών, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείο Πιέρ-Ανρί Μπραντέ. Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο. Ο πατέρας και ο αδελφός του άνδρα που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού κρατούνται από την αστυνομία, όπως δήλωσε δικαστική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Κατά την ίδια πηγή πρόκειται για τη συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιστάσεις.

Οι πτήσεις ανεστάλησαν και στους δύο τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου και ορισμένες πτήσεις έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ADP που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο. Περίπου 3.000 επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο, το οποίο είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στη χώρα.

Στο αεροδρόμιο κατέφθασε και η ειδική μονάδα έκτακτης επέμβασης “RAID” και πυροτεχνουργοί για να εξακριβώσουν κατά πόσο ο δράστης φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, εάν είχε συνεργάτες και προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια όλων των χώρων του αεροδρομίου.

FRANCE ORLY INCIDENT

orli4

Γύρω στις 6:00 το πρωί (τοπική ώρα), τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο στο Σεν Ντενί. Ο οδηγός έδειξε τα χαρτιά του, αλλά έβγαλε συγχρόνως ένα όπλο με το οποίο απείλησε τους αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν από αυτούς.

FRANCE ORLY INCIDENT

Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψε στο Βιτρί, ένα άλλο νοτιοανατολικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Εκεί έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο, το οποίο αστυνομικοί εντόπισαν στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου του Ορλί.
frara

ae01orlll