Forbes: Αυτοί είναι οι σύγχρονοι "Μίδες" - Ένα δισ. δολάρια πιο φτωχός ο Τραμπ

Το αμερικανικό περιοδικό Forbes δημοσίευσε τη Δευτέρα τη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά και για 18η φορά εδώ και 22 χρόνια, στην κορυφή βρίσκεται ο 61χρονος συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικών Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διαθέτει περιουσία που υπολογίζεται σε 86 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος που παράτησε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος του Χάρβαρντ και “τάχθηκε” στη Microsoft από τα 19 του χρόνια, κατέχει μόνο το 2,5% του κεφαλαίου της επιχείρησης την οποία συνίδρυσε το 1975 με τον Πολ Άλεν.

Δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη έρχεται ο φίλος του Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ. Η περιουσία του Αμερικανού επενδυτή ανέρχεται στα 75,6 δισεκ. δολάρια.

Ο γκουρού των χρηματοοικονομικών που θριάμβευσε ως επικεφαλής της εταιρείας χαρτοφυλακίου Berkshire Hathaway, πήρε τη θέση του 80χρονου Ισπανού, Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτή της επιχείρησης υφαντουργίας Inditex και της κύριας μάρκας του ομίλου, της Zara. Ο τελευταίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μια προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 71,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τρίτος έρχεται ο Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Amazon, Τζεφ Μπέζος. Ο 53χρονος κατέχει περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου του, ο οποίος δεν έχει πάψει να διαφοροποιείται με επιτυχία και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εξαιτίας της ανόδου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η μετοχή της Amazon εκτινάχθηκε με αποτέλεσμα ο Μπέζος να αυξήσει την προσωπική του περιουσία κατά 61% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, η οποία έχει φτάσει τα 72,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξιοσημείωτη είναι και η περιουσία του Γάλλου, Μπερνάρ Αρνό, Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH. Ο Αρνό πέρασε στην 11η θέση από την 14η όπου βρισκόταν, με περιουσία που αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε έναν χρόνο και ανέρχεται πλέον στα 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλέον προηγείται της συμπατριώτισσάς του Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L’ Oreal, με 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόλις στα 32 του χρόνια, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι ο πέμπτος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 56 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι ο Ζούκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος και οι συνιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν (43 ετών και οι δύο) είναι οι μόνοι ανάμεσα στους πρώτους 20 που έχουν ηλικία κάτω από 60 χρόνια.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι πιο φτωχός κατά ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Τραμπ πλέον έχει περιουσία 3,5 δισεκατομμύρια, η οποία τον τοποθετεί στην 544η θέση από την 324η όπου βρισκόταν.

Το Forbes υποστηρίζει πως η μείωση της περιουσίας του οφείλεται στην πτώση της αξίας των γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν, όπου ο Τραμπ διαθέτει περίπου δέκα κτίρια.

Μάλιστα ο Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, που θα αποκάλυπτε ποια είναι η πραγματική του περιουσία, ωστόσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει πως διαθέτει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια από τους συντάκτες της λίστας, η Κέρι Ντόλαν, ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο μεγιστάνας των ακινήτων κατηγόρησε προσωπικά το Forbes ότι υποτιμά την περιουσία του.