Επτά συλλήψεις στο Μπέρμιγχαμ για την επίθεση στο Λονδίνο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Μεγάλη Βρετανία μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε χθες το απόγευμα στο Ουέστμινστερ με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Μέχρι στιγμής η βρετανική αστυνομία σε εφόδους που έκανε στη διάρκεια της νύχτας στο Μπέρμιγχαμ, στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές έχει πραγματοποιήσει επτά συλλήψεις σε έξι διευθύνσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το  Μπέρμιγχαμ είναι προπύργιο των Βρετανών ισλαμιστών και ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, είχε διαμείνει εκεί πριν από τις επιθέσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι, μιλώντας έξω από τη Σκότλαντ Γιαρντ, οι νεκροί της επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου είναι τελικά τέσσερις ( ενώ στην αρχή είχαν ανακοινώσει πέντε) διαφόρων εθνικοτήτων: ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, δύο πολίτες (μια γυναίκα άνω των 40 και ένας άνδρας άνω των 50 ετών) και ο δράστης, τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει και ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά του όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες. Από τους 40 τραυματίες, οι 29 νοσηλεύονται σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Επτά εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

maxairi-new-drastis2

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης «έδρασε μόνος του και εμπνεύστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία». Ο Ρόουλι είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για άλλους κινδύνους για το κοινό, αλλά επανέλαβε ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας και περιπολούν πλέον πολλοί περισσότεροι αστυνομικοί, ένοπλοι και άοπλοι, στους δρόμους.

Mεταξύ των διευθύνσεων στις οποίες πραγματοποίησαν έφοδο οι αστυνομικοί ήταν και εκείνη ενός διαμερίσματος πάνω από φαστφουντάδικο στη Hagley Road στο ανατολικό Μπέρμιγχαμ. Γείτονας πιστεύει ότι εκεί διέμενε ο δράστης της επίθεσης. Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο «μοναχικός λύκος» νοικιάστηκε από εταιρεία στον ίδιο δρόμο.

Οι αρχές απέκλεισαν το δρόμο απ’ τις 11 το βράδυ μέχρι τις δύο τα χαράματα τοπική ώρα, ενώ περίοικοι ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί απομάκρυναν τρεις άνδρες με χειροπέδες.

Η αστυνομία του West Midlands παρέπεμψε για πληροφορίες στη Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία όμως αρνείται να δώσει στοιχεία.

Ο αυτόπτης μάρτυς είπε στη Daily Mail ότι οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου πάνω από μερικά καταστήματα στη Hagley Road γύρω στις 11 το βράδυ. «Ήρθαν και συνέλαβαν τρεις άνδρες»,είπε.

Ένα απ’ τα παράθυρα του διαμερίσματος ήταν καλυμμένο με χαρτόνια και και αστυνομικοί με πολιτικά μετέφεραν εξοπλισμό μέσα στο κτίριο, πρόσθεσε.

Την ώρα που έκανε δηλώσεις ένας αστυνομικός τον διέκοψε, ζήτησε τα στοιχεία του και τον έπεισε να πάει συνοδεία άλλου οργάνου στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.