Γιατί οι τρομοκράτες επιλέγουν όλο και πιο συχνά οχήματα για τις επιθέσεις τους;

Όταν ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο μετατρέπεται σε ένα καταστροφικό όπλο. Αυτός θα μπορούσε να είναι το τίτλος της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο με τους 4 νεκρούς. Γιατί όμως, όλο και πιο συχνά, οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν οχήματα για να επιτεθούν στο κοινό;

«Φαίνεται πως το αυτοκίνητο ερχόταν προς τη Βουλή των Κοινοτήτων παρασέρνοντας τους πεζούς ενώ στη συνέχεια ο οδηγός μπήκε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, μαχαίρωσε έναν αστυνομικό και πυροβολήθηκε» δήλωσε το μέλος του Κοινοβουλίου Σερ Τζέραρντ Χόουαρθ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, οι νεκροί της επίθεσης είναι τέσσερις ενώ 29 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι δράστες χρησιμοποιούν πλέον αυτοκίνητα και φορτηγά ως όπλα. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρόσφατες επιθέσεις και οι λόγοι πίσω από αυτές:

archio-lipsis

Νίκαια, Γαλλία
Ημερομηνία επίθεσης: 15 Ιουλίου 2016
Αριθμός θυμάτων: 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 200 οι τραυματίες.
Τι συνέβη: Οι αρχές λένε πως ο Mohamed Lahouaiej Bouhl χρησιμοποίησε ένα φορτηγό 20 τόνων για να χτυπήσει εκατοντάδες ανθρώπους στη Νίκαια, όπου μεγάλα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την Ημέρα της Βαστίλης.
Αφού το φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον Bouhlel
Γιατί συνέβη: Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε πως η επίθεση ήταν αντίποινα για το ρόλο της Γαλλίας στην καταπολέμησή του.
«Το πρόσωπο που έπεσε πάνω στο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, είναι ένας από τους στρατιώτες του ισλαμικού κράτους και πραγματοποίησε την επιχείρηση σε απάντηση στις εκκλήσεις για τη στόχευση των υπηκόων του συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε δήλωση η τρομοκρατική οργάνωση.
Αλλά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μερνάνρτ Καζνέβ δήλωσε τότε πως ο Bouhlel δεν είχε ιστορικό μαχητικών δηλώσεων και πως δεν πιστεύεται ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Φαίνεται πως η ριζοσπαστικοποίηση έγινε πολύ γρήγορα» είχε δηλώσει ο Καζνέβ.

archio-lipsis-2

Βερολίνο, Γερμανία
Ημερομηνία επίθεσης: 19 Δεκεμβρίου 2016
Αριθμός θυμάτων: 12 άνθρωποι νεκροί και τουλάχιστον 48 τραυματίες
Τι συνέβη: Ένα ρυμουλκούμενο φορτηγό έπεσε πάνω σε ένα πλήθος σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά, που εκείνη την στιγμή ήταν γεμάτη από τουρίστες και ντόπιους κατοίκους, στο κέντρο του Βερολίνου. Ο ύποπτος Άνις Άμρι, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στην Ιταλία.
Γιατί συνέβη: Ένα βίντεο έδειξε τον Άνις να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που έχει σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους» με στόχο τους πολίτες των χωρών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.
Αλλά σύμφωνα με τον αναλυτή τρομοκρατικών θεμάτων του CNN, Πολ Κρουκσανκ, η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί συχνά αυτό το είδος ορολογίας για να αναφερθεί σε επιθέσεις από φερόμενους ως συμπαθούντες στη Δύση. «Αυτό δε σημαίνει πως η οργάνωση ευθύνεται άμεσα για την επίθεση» τόνισε.

Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες
Ημερομηνία επίθεσης: 28 Νοεμβρίου 2016
Αριθμός θυμάτων: 11 τραυματίες
Τι συνέβη: Ο Abdul Razak Ali Artan, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, έριξε το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα πεζών στην πανεπιστημιούπολη. Βγήκε έξω από το όχημα και όρμηξε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι. Λίγες στιγμές αργότερα, ένα αστυνομικός του Πανεπιστημίου του Οχάιο πυροβόλησε θανάσιμα τον ύποπτο, όταν αρνήθηκε να σταματήσει.
Γιατί συνέβη: Οι αρχές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι ο Artan εμπνεύστηκε από την τρομοκρατική προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους και από τον νεκρό κληρικό Anwar al-Awlaki.
Σε ανάρτησή του στο Facebook λίγο πριν την επίθεση, ο Σομαλός μετανάστης είπε πως είχε «κουραστεί και αρρωστήσει» βλέποντας τους συναδέφλους του μουσουλμάνους να «σκοτώνονται και να βασανίζονται», σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματικούς. Ζήτησε από την Αμερική να «σταματήσει να παρεμβαίνει με άλλες χώρες, ειδικά με τους μουσουλμάνους Ummah», έναν όρο για τους μουσουλμάνους γενικότερα. «Μα τον Αλλάχ, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε, αν δεν κάνετε ειρήνη με τους μουσουλμάνους» έγραψε.

archio-lipsis-3

Ιερουσαλήμ
Ημερομηνία επίθεσης: 8 Ιανουαρίου 2017
Αριθμός θυμάτων: Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν
Τι συνέβη: Οι αρχές ανέφεραν πως ο 28χρονος Fadi Qunbar έπεσες πάνω σε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών σε ένα δημοφιλές παραλιακό δρόμο με θέα εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.
Γιατί συνέβη: Ο οδηγός μπορεί να ήταν ένα συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Όλα τα σημάδια δείχνουν πως είναι υποστηρικτής του ισλαμικού κράτους» δήλωσε ο Νετανιάχου τον Ιανουάριο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ τους, από την Γαλλία, το Βερολίνο και τώρα την Ιερουσαλήμ».

Κεμπέκ, Καναδάς
Ημερομηνία επίθεσης: 20 Οκτωβρίου 2014
Αριθμός θυμάτων: Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίστηκε
Τι συνέβη: Η αστυνομία δήλωσε πως ο Martin Rouleau Couture χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του για να χτυπήσει δύο Καναδούς στρατιώτες που περπατούσαν πεζοί στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρο στο Saint-Jean-sur-Richelieu του Κεμπέκ. Μετά από ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία, ο Couture βγήκε από το αυτοκίνητό του και πυροβολήθηκε θανάσιμα.
Γιατί συνέβη: Οι αρχές είπαν πως πιστεύουν ότι ο Couture είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί». Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2013, δήλωσε η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία. «Όταν συνελήφθη ήταν έτοιμος να πάει στην Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μάρτιν Φοντέν. «Εμείς τον σταματήσαμε όταν ετοιμαζόταν να φύγει από τον Καναδά για τρομοκρατικές ενέργειες. Ανακρίθηκε όταν συνελήφθη».
Αλλά οι αρχές δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να θέσουν υπό κράτηση τότε τον Couture .

Γιατί ενισχύεται αυτή η τάση για επιθέσεις με οχήματα;
Αν και δεν συνδέονται όλες οι επιθέσεις με οχήματα με την τρομοκρατία, ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα έχουν ζητήσει από τους οπαδούς τους να χρησιμοποιούν φορτηγά ως όπλα.

Στην πραγματικότητα, ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα δημοσίευσε ένα άρθρο το 2010 με τίτλο «The Ultimate Mowing Machine».

Το άρθρο καλεί για χρήση φορτηγών «ως μηχανή κουρέματος, όχι όμως για να κόψουν το γρασίδι, αλλά για να κόψουν τους εχθρούς του Αλλάχ».

Ανέφερε επίσης πως απαιτείται ένα φορτηγό «όσο πιο ισχυρό, τόσο το καλύτερο».

«Για να επιτευχθεί το μέγιστο μακελειό, θα πρέπει να πάρετε τόσο πολύ ταχύτητα όσο μπορείτε, ενώ θα εξακολουθείτε να διατηρείται τον έλεγχο του οχήματός σας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αδράνεια σας και να είστε σε θέση να πετύχετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με μία μόνο κίνηση» ανέφερε το άρθρο.

Ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ως όπλα, αν δεν έχουν άλλα μέσα επίθεσης.

«Η πρόσκληση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, ήταν να χρησιμοποιούν ότι έχουν» είχε δηλώσει το 2015 ο Μίλερ.

«Και αυτό σημαίνει ότι αν μπορείς να φτιάξεις μία βόμβα, θα είσαι ένας βομβιστής. Αλλά αν δεν μπορείς, χρησιμοποίησε ένα όπλο. Αν δεν μπορείς να βρεις ένα όπλο, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι. Κι αν δεν μπορείς να βρεις ούτε μαχαίρι, χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο».

Πηγή: CNN