Πιλότος του B' Παγκοσμίου Πολέμου αναγνωρίζεται 73 χρόνια μετά

Χανς Βούντερλιχ είναι το όνομα του πιλότου μαχητικού αεροπλάνου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα απομεινάρια του οποίου ανακάλυψε νεαρός Δανός στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας. Η ανακάλυψη έγινε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη Μπίρκελσε της Δανίας.

Η αρμόδια γερμανική υπηρεσία κατάφερε να αναγνωρίσει τον πιλότο από πληροφορίες στο στρατιωτικό βιβλίο που βρέθηκε, αλλά και από τον γραφικό του χαρακτήρα, αναφέρει η Nordjuske Stiftstidende, αν και ο σειριακός αριθμός από τα διασωθέντα κομμάτια του αεροπλάνου δεν ήταν ευδιάκριτα.

Ο μόλις 19 ετών τότε Βούντερλιχ, είχε γεννηθεί στην πόλη Neusorg κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, στις 22 Ιουλίου του 1925.

Σύμφωνα με τα γερμανικά αρχεία το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1944.

Το συμβάν περιγράφεται από τα γερμανικά αρχεία ως «μοιραία συντριβή σε ελώδες έδαφος. Οι προσπάθειες ανάσυρσης σταμάτησαν καθώς δεν ήταν μάταιες».

Ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα απογίνει η σωρός του πιλότου αφού δεν υπάρχει κάποιος απόγονος. Οι γονείς του πιλότου αλλά και η αδερφή του έχουν πεθάνει και ο ίδιος δεν είχε παιδιά.Την αρμοδιότητα αυτή αναλαμβάνει πλέον, γερμανική υπηρεσία αλλά εικάζεται ότι ο πιλότος θα θαφτεί σε κάποιο νεκροταφείο στην Δανία.

Μέλη του αεροπλάνου αλλά και του σώματος του πιλότου ανακαλύφθηκαν, όταν ένας νεαρός Δανός αποφάσισε να ξεκινήσει ανασκαφές στην περιοχή, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρομ Κρίστιανσεν θυμόταν ότι ο παππούς του, του έλεγε ιστορίες για ένα μαχητικό αεροπλάνο, που είχε πέσει κοντά στην πόλη και έτσι με αφορμή την εργασία του, αποφάσισε να ελέγξει τα λεγόμενα του παππού του. Τότε, ήρθε αντιμέτωπος με μία ιστορική ανακάλυψη: το μαχητικό αεροπλάνο του Χανς Βούντερλιχ.

Schoolboy who found burieds German fighter plane on a field i Northern Jutland, denmark. Story from Jan Olsen. Photo: Ren�chuetze/POLFOTO