Υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης - Όλοι μαζί ή κανένας το μήνυμα των ηγετών

Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης από όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στην ιστορική πρωτεύουσα του Ιταλικού κράτους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την Διακήρυξή αλλά και τους εορτασμούς για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επισκίασε η έξοδος της Αγγλίας από την “ευρωοικογένεια”.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο, δείχνουν να αναζητούν την ενότητα, αλλά και τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ΕΕ “την επόμενη ημέρα”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ντόναλντ Τούσκ στην ομιλία που έκανε στο Καπιτώλιο, έδωσε με δύο προτάσεις το διακύβευμα του μέλλοντος για την ΕΕ, που ήταν “ή όλοι μαζί ενωμένοι ή κανείς”.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε στον ιστορικό τόπου όπου είχε υπογραφεί πριν από 60 χρόνια η Συνθήκη γέννησης της ΕΕ: «Η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, είτε θα είναι ενωμένη, είτε δεν θα υπάρχει. Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι κυρίαρχη. Αποδείξτε ότι είστε οι ηγέτες της Ευρώπης».

«Η ΕΕ επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του υπογράμμισε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η ΕΕ να κάνει μια νέα αρχή».

Οι εκδηλώσεις της Επετειακής Συνόδου θα λήξουν με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 14:00.

Τα στιγμιότυπα έτσι όπως αποθανατίστηκαν από το φωτογραφικό φακό:

eu-25-3-1

 

eu-25-3-2

eu-25-3-3

eu-25-3-4

eu-25-3-5

eu-25-3-6

eu-25-3-7