Η Μέρκελ "πικάρει" τον Σουλτς: Ωραία μέρα η χθεσινή

Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ, δεν θα μπορούσε παρά να επαναφέρει το χαμόγελο της ικανοποίησης στην καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματικά έλαμπε από χαρά στην επινίκια συνέντευξη Τύπου, όπου και σχολίασε ως ενθαρρυντική τη νίκη απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, δίχως να παραλείψει να “πετάξει μπηχτές” για τον ηττημένο, Μάρτιν Σουλτς.

Η Άγκελα Μέρκελ θέλοντας να “πικάρει” τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Ήταν ωραία μέρα η χθεσινή», σπεύδοντας να επισημάνει ότι η CDU «έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει» στους έξι μήνες που υπολείπονται μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε παράλληλα από τους συνεργάτες και τους κομματικούς της εταίρους να αντιμετωπίζουν ήρεμα τις δημοσκοπήσεις -όπως αυτές που έδιναν μέχρι χθες φτερά στους αντιπάλους Σοσιαλδημοκράτες-. «Δεν πρέπει να ασχολούμαστε συνέχεια με τις δημοσκοπήσεις», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι δεν ωφελεί να κοιτάς τι κάνει ο άλλος.

«Η Χριστιανική Ένωση έχει τη μοίρα της στα χέρια της», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές στο Ζάαρλαντ το απέδειξαν γι’ άλλη μια φορά.

Η μεγάλη νικήτρια των χθεσινών εκλογών, η πρωθυπουργός του κρατιδίου -που οι φήμες τη θέλουν να φλερτάρει στο μέλλον με την καγκελαρία- Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ -γνωστή με τα αρχικά ΑΚΚ- μίλησε με εμφανή δόση ειρωνείας για τo «φαινόμενο Σουλτς» στο οποίο έχει ποντάρει πολλά η γερμανική κι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: «…ακόμη και στις καλύτερες για μας δημοσκοπήσεις είχα προβάδισμα 11 μονάδων απ’ το SPD. Το μοναδικό φαινόμενο είναι ότι μας εκτόξευσε πάνω απ’ το 40%…». Από της δική της πλευρά η Άγκελα Μέρκελ, σχολίασε: «εγώ δεν θα ασχολούμαι συνέχεια με διάφορα φαινόμενα…»

Η AKK μίλησε για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση του Ζάαρλαντ, προσθέτοντας πως οι ψηφοφόροι, κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ μιας κεντρώας πολιτικής μ’ έναν μεγάλο συνασπισμό ή ενός κόκκινο-πράσινου πειράματος (συμμαχία SPD, Αριστερού Κόμματος και Πρασίνων). Άλλωστε εκείνο που κατέστη κατά τη γνώμη της σαφές είναι ότι δεν ήθελαν το δεύτερο.

Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να πει αν τελικά θα πάει στις ομοσπονδιακές εκλογές με την ίδια επιθυμία, δηλαδή την παράταση του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Δεν έχει σημασία αν θα εργαστούμε σ’ έναν μεγάλο συνασπισμό ή με τους Φιλελεύθερους, το σημαντικό είναι να φέρουμε σε πέρας ένα σωστό κυβερνητικό έργο με συνέπεια», τόνισε, πετώντας καρφιά κατά της νέας ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία παίρνει αποστάσεις απ’ τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που του χάρισε τον σκωπτικό τίτλο «σύντροφος των αφεντικών» (Genosse der Bosse).

H νίκη έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών

«Η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ κράτησε σταθερή πορεία, φιλοευρωπαϊκή, αλλά και στην προσφυγική κρίση στάθηκε στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της καγκελαρίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της CDU, Άρμιν Λάσετ, συμπληρώνοντας πως «Η στρατηγική της Μέρκελ είναι η ήρεμη διακυβέρνηση της χώρας».

Ενώ και ο πρωθυπουργός της Έσσης και στενός συνεργάτης της Μέρκελ, Φόλκερ Μπουφιέ -ο πολιτικός που διεμήνυσε προ ημερών στον Ερντογάν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία- μίλησε για «μια τέλεια ώθηση».

Δηκτικός και αν μη τι άλλο, καυστικός απέναντι στον Μάτιν Σουλτς, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν: «…μας έλεγαν ότι μπορεί να περπατήσει στο νερό. Και μετά έπεσε στον [ποταμό] Ζάαρ».

Το «φαινόμενο ΑΚΚ» δίνει φτερά στη Μέρκελ

Η νίκη στο Ζάαρλαντ έδωσε μια ανάσα στη Μέρκελ που εδώ κι εβδομάδες βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία απ’ τη δυναμική είσοδο του «φαινομένου Σουλτς» στην προεκλογική εκστρατεία.

Το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της πρωθυπουργού αντανακλά και στη Μέρκελ, αφού η ΑΚΚ θεωρείται σαν μια μίνι εκδοχή της καγκελαρίου – μεθοδική, ήρεμη, ανεπιτήδευτη, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Κι αν αυτό το πολιτικό στιλ στέφθηκε με επιτυχία στο Ζάαρλαντ γιατί όχι και σ’ ολόκληρη τη χώρα, λένε στο στρατηγείο των Χριστιανοδημοκρατών, το μέγαρο Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο.