Έξαλλος ο Ερντογάν με την Bild: Αν ανασταινόταν ο Ατατούρκ θα ψήφιζε "ναι" στο δημοψήφισμα

Την ώρα που η Τουρκία μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και με φόντο την κόντρα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και ευρωπαϊκές χώρες, η Bild προκάλεσε τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων με το πρωτοσέλιδό της.

“Ο Ατατούρκ θα έλεγε όχι”, γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, με αποτέλεσμα να λάβει άμεσα τις απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και του ίδιου του “Σουλτάνου”, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Το πρωτοσέλιδο της Bild

Αν ζούσε ο Ατατούρκ θα έλεγε ναι στο δημοψήφισμα γιατί ζούσε σε ένα κράτος το οποίο θέλουμε να επαναφέρουμε, είπε ο Ερντογάν σε παράλληλη συνέντευξη που παραχώρησε στα κανάλια ShowTV, HaberTürk TV και Bloomberg.

«Αν ανασταινόταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, θα ψήφιζε ναι στο δημοψήφισμα ακριβώς γιατί ζούσε σε παρόμοιο σύστημα και έκανε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Γιατί; Επειδή δεν τα πήγαινε καλά ούτε με το συνεργάτη του, Ισμέτ Ινονού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας που επιδιώκει να συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου ήταν πιο μετριοπαθής, λέγοντας πως “η Ευρώπη ξέμεινε από υλικό και τώρα ζει από τον Ατατούρκ».

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε πως «υπάρχουν και σε μας τέτοιοι, που ζουν από τον Ατατούρκ. Αν τους ρωτήσεις για τις αρχές του Ατατούρκ δεν μπορούν να σου πουν», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.