Το Brexit ήταν μόνο η αρχή -Το στερνό αντίο των Βρετανών στη... στερλίνα (pics)

Το Brexit καθώς και η σταδιακή υλοποίηση του από την Τερέζα Μέι φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή από μια σειρά “αντίο” των Βρετανών. Άλλωστε στο τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως εκτός από το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον τους, στην Γηραιά Αλβιώνα ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν και τη… στερλίνα.

Όχι δεν αλλάζουν νόμισμα… Το νόμισμα αλλάζει μορφή!

Τα τελευταία τριάντα χρόνια το κέρμα της σημερινής λίρας συντρόφευε τους Βρετανούς στις καθημερινές αγορές τους, ωστόσο έχει έρθει η ώρα της απόσυρσής του.

Τη θέση του παίρνει ένα νέο κέρμα, πιο λεπτό και λιγότερο βαρύ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, θα είναι το πιο ασφαλές κέρμα του τύπου αυτού παγκοσμίως, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως σήμερα ένα στα 30 κέρματα αξίας μίας στερλίνας είναι κάλπικο.

Το νέο κέρμα δεν θα είναι πιο στρογγυλό, αλλά πιο λεπτό, λιγότερο βαρύ και ελαφρώς μεγαλύτερο σε σχέση με το παλιό νόμισμα και θα έχει 12 πλευρές.

pound1

Εννοείται βέβαια πως στη μια του όψη θα απεικονίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ από την άλλη όψη εικονίζονται τα σύμβολα της Αγγλίας (το τριαντάφυλλο), της Σκωτίας (το γαϊδουράγκαθο), της Βόρειας Ιρλανδίας (το τριφύλλι) που αναδύονται από το βασιλικό στέμμα.

pound2

Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια νέα κέρματα θα εκδοθούν στην Ουαλία από το “The Royal Mint”, το βασιλικό νομισματοκοπείο που κόβει το βρετανικό νόμισμα, τα οποία και θα διανεμηθούν προοδευτικά στις τράπεζες και στα καταστήματα μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο.

pound3

Σημειώνεται πως οι κάτοχοι του παλαιού κέρματος δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν μετά τις 14 Οκτωβρίου 2017.