Τέσσερα καταδιωκτικά F-35 για τον εναέριο στόλο της Άγκυρας

Τέσσερα επιπλέον καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35 παρήγγειλε η Άγκυρα  από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση χθες βράδυ. Η γειτονική χώρα έχει ήδη παραγγείλει δύο F-35, ενώ επιθυμεί να αποκτήσει συνολικά εκατό μαχητικά αεροπλάνα τέτοιου τύπου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ύστερα από συνεδρίαση στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Η Τουρκία προβλέπεται να αγοράσει 100 μαχητικά αεροπλάνα F-35. Έχουμε ήδη παραγγείλει δύο στο πλαίσιο αυτό. Αποφασίσαμε τώρα να παραγγείλουμε επιπλέον τέσσερα”.

Η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στο πρόγραμμα του αεροπλάνου F-35, το οποίο παρουσιάζει καθυστερήσεις και τεράστια κόστη, με αποτέλεσμα να αποτελεί το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πενταγώνου.

Το συμβόλαιο ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως επισήμανε ο τούρκος προθυπουργός η χώρα διαπραγματεύεται την αγορά πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που θα κοστίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Άγκυρα αρχικά είχε ξεχωρίσει για την εν λόγω αγορά την China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC),  ύστερα από την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, καθώς παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και τη Συρία. Ωστόσο, λόγω των επικρίσεων από τους εταίρους της στο NATO συνέχισε τις διαπραγματεύσεις της με τους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας, μία εκ των οποίων είναι η γαλλο-ιταλική Eurosam.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/798610/article/epikairothta/kosmos/tessera-akomh-amerikanika-katadiwktika-f-35-paraggelnei-h-agkyra