Σερβία: Ο 25χρονος "σαμουράι" που θέλει να "τραντάξει" τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής

Στο κλίμα των προεδρικών εκλογών κινούνται στην Σερβία, με την προεκλογική εκστρατεία των έντεκα συνολικά υποψηφίων να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Φαβορί φέρεται να είναι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ωστόσο έχει ισχυρούς αντιπάλους, οι οποίοι καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα. Ένας υπερεθνικιστής, δύο φιλελεύθεροι φιλοευρωπαίοι, μα και ο εκκεντρικός… σαμουράι, Λούκα Μαξίμοβιτς.

Ο 25χρονος Λόυκα Μαξίμοβιτς, ο οποίος είναι ακόμα φοιτητής, γνωρίζει πως παρά το γεγονός ότι έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, το πιο πιθανόν είναι να μην εκλεγεί, όμως δεν το βάζει κάτω. Και γιατί;

Αυτό που ο ίδιος θέλει όσο τίποτα άλλο, είναι να αποσταθεροποιήσει τις εκλογές, καταγγέλοντας έτσι την διαφθορά των πολιτικών.

luca2_0

Στην Σερβία τον αποκαλούν “Beli”, δηλαδή “Λευκό”, ενώ σήμα κατατεθέν του, είναι τα κομμένα σε στιλ σαμουράι μαλλιά του και το κατάλευκο κοστούμι με το οποίο εμφανίζεται.

lucaa4-1

Είναι φοιτητής σπουδών επικοινωνίας και όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να εκπροσωπήσει τον άνθρωπο που θα απαξιώσει εντελώς την σερβική πολιτική τάξη, η οποία κατά τον ίδιο, είναι τελείως διεφθαρμένη.

Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να θέλουν φαβορί τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος και αναμένεται να κερδίσει την προεδρική εκλογή από τον πρώτο γύρο, ωστόσο το φαινόμενο “Beli” φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Άλλωστε ο Λούκα Μαξίμοβιτς φέρεται να είναι δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σημειώνοντας ίδια ποσοστά, τόσο με τους φιλοευρωπαίους υποψηφίους, Sasa Jankovic και Vuk Jeremic, όσο και με τον ακροδεξιό εθνικιστή, Vojislav Seselj.

Το στιλ του Μαξίμοβιτς πραγματικά “σαρώνει” στην Σερβία. Ο ψηλόκορμος σαμουράι με το λευκό κοστούμι, μπορεί να μην έχει κάποιο πρόγραμμα, όμως με βασικό όπλο το χιούμορ του, θέλει να καταγγείλει την πολιτική κατάσταση στην Σερβία.

luca708_1

Όπως έχει δηλώσει δεν θα δίσταζε «να κλέβει για τον εαυτό του», αλλά δεσμεύεται «να δίνει, επίσης, κάτι στον λαό».

Σε μια χώρα που βυθίζεται στην οικονομική κρίση και στην ανεργία, η επιτυχία του «Beli» εξηγεί την γενικευμένη απόγνωση.

Οι εμφανίσεις του Μαξίμοβιτς στο προάστιο Μλαντένοβατς του Βελιγραδίου, όπου συνηθίζει να κυκλοφορεί δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκκεντρικός του λόγος είναι αν μη τι άλλο, λογικό να προσελκύει τους κατοίκους του Μλαντένοβατς. Άλλωστε το εν λόγω προάστιο του Βελιγραδίου αποτελεί πρώην κέντρο της σερβικής βιομηχανίας, με την καχυποψία απέναντι στην πολιτική τάξη να είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή.

Με τους φίλους του, ο φοιτητής-υποψήφιος κάνει πλάκα και ανεβάζει σατυρικά βίντεο στο οποίο καταγγέλλει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τοπικές εκλογές, ο Λούκα Μαξίμοβιτς ήρθε δεύτερος, με 20% των ψήφων και κατέκτησε 12 από τις 50 έδρες του δήμου.

Ισχυροποιημένος από την εκλογή του, ο Λούκα συνεχίζει να ανεβάζει βίντεο, εξαιρετικά δημοφιλή, τα οποία βλέπουν εκατομμύρια Σέρβοι.

lucaa

lucaa2

Ο 25χρονος δηλώνει πως είναι ψεύτης, χωρίς πίστη και αρχές και ζει με την διαφθορά. Υπόσχεται να καλυτερεύσει την ζωή των ανθρώπων, αλλά δεν κρατάει τις υποσχέσεις του. Πρόκειται προφανώς για σάτιρα αλλά τελικά οι άνθρωποι τον πιστεύουν.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφθούν τι έκαναν γι’αυτή τη χώρα ώστε ένα πρόσωπο σαν εμένα να είναι υποψήφιος πρόεδρος και οι άνθρωποι να θέλουν να με ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», αυτοσαρκάζεται ο «Beli», μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Student and 2017 presidential candidate Luka Maksimovic, 25, is greeted by locals as his alter ego 'Ljubisa "Beli" Preletacevic' a parody of the worst politician in the Balkans, in the town of Mladenovac, Serbia, March 20, 2017. REUTERS/Djordje Kojadinovic

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Danas, Draza Petrovic, επισημαίνει ότι η επιτυχία του Λούκα Μαξίμοβιτς είναι η ειρωνική απάντηση των Σέρβων στην μίζερη καθημερινότητά τους. «Οι άνθρωποι θέλουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης να είναι αστείοι, δεν αντέχουν πια τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία», δηλώνει.

luka-maksimovic

Παρά τα γκροτέσκα αστεία του, ο Λούκα Μαξίμοβιτς δείχνει σοβαρός και συνειδητοποιημένος. «Είμαστε μια ξεχασμένη γενιά, η οποία γεννήθηκε λίγο πριν ή μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Μεγαλώσαμε στο χάος, χωρίς προοπτική για το μέλλον”, τονίζει.