Φρίκη στη Συρία με 100 νεκρούς από χημικά - Βομβάρδισαν και το νοσοκομείο

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωση μια ιατρική οργάνωση αρωγής η οποία δρα στη Συρία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο

Η φρίκη δεν έχει τέλος στη Συρία! Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την πόλη Ιντλίμπ απεικονίζουν νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, να κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος μετά από επίθεση με χημικά όπλα. Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η πληροφορία ότι βομβαρδίσθηκε μέχρι και το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο!

Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

«Ηταν σαρίν», δήλωσε ένας γιατρός που έσπευσε να βοηθήσει τους τραυματίες.

Αρχικά τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για 80 νεκρούς και πάνω από 250 τραυματίες από την επίθεση.

Μογκερίνι: Το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη για την αποτρόπαιη χημική επίθεση

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ο στρατός του Άσαντ αρνείται πως επιτέθηκε με χημικά

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε σήμερα τις πληροφορίες ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

« Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών πόλη Χαν Σεϊχούν στην ύπαιθρο της επαρχίας Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 58 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Όμως ο υψηλόβαθμος σύρος αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό.

Ο αξιωματικός υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες.

Στο μεταξύ, άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό:

Syrian children receive treatment following a suspected toxic gas attack in Khan Sheikhun, a rebel-held town in the northwestern Syrian Idlib province, on April 4, 2017.  Warplanes carried out a suspected toxic gas attack that killed at least 35 people including several children, a monitoring group said. The Syrian Observatory for Human Rights said those killed in the town of Khan Sheikhun, in Idlib province, had died from the effects of the gas, adding that dozens more suffered respiratory problems and other symptoms.  / AFP PHOTO / Mohamed al-Bakour

syria1

 

syria2

syria3