Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις γαλλικές εκλογές-Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ωφελημένη καταγράφεται να είναι η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις γαλλικές δημοσκοπήσεις .

Ωστόσο παραμένει δημοκοπικά η πρόβλεψη ότι  ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν θα την κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Μαΐου, αλλά και ότι θα επικρατήσει της Λεπέν στον δεύτερο και τελικό γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Δημοσκόπηση ινστιτούτου Odoxa 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και είναι η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη στο σύνολό της μετά την επίθεση στο Παρίσι, καταγράφει τον Εμανουέλ Μακρόν ως νικητή του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων.

Ποσοστό πάντως, που κινήθηκε πτωτικά κατά 0,5% μονάδες, σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.

Εικόνες δημοσκόπησης: 

Δημοσκόπηση Ifop

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της Ifop η πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δείχνει νικητή τον Μακρόν με 24,5%.

Από τους υποψηφίους μόνο ο ανεξάρτητος υποψήφιος δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του κατά 0,5% σε σχέση με χθεσινή μέτρηση.

Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5%, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν 18,5% και ο Μπενουά Αμόν 7%.

Στην ίδια μέτρηση το 35% των Γάλλων πολιτών θεωρούν ότι στον β’ γύρο νικητής θα ανακηρυχθεί ο Μακρόν έναντι 20% που θεωρεί ότι θα νικήσει η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Διαδικτυακή δημοσκόπηση BVA

Στον αντίποδα των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, έρχεται η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, στην οποία ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν, με ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτήματα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.

Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.

Η εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.