Μέρκελ: Το δημοψήφισμα επηρέασε τις ευρω-τουρκικές σχέσεις

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η Αγγελα Μέρκελ.

«Οι γερμανοτουρκικές, αλλά επίσης οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε η καγκελάριος αναφερόμενη στην έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του ισχυρού άνδρα της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία.

Απευθυνόμενη στον Ερντογάν η Μέρκελ του ζήτησε να απαντήσει στις επικρίσεις σχετικά με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποφανθεί ότι η ψηφοφορία δεν ήταν στο ύψος των ευρωπαϊκών κριτηρίων και είχε τονίσει ότι η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες ανισότητας υπέρ του στρατοπέδου του «ναι».

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αρθεί στο ύψος αυτής της έκθεσης και να απαντήσει στα ερωτήματα που αυτό θέτει», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ