Η Β.Κορέα εκτόξευσε ανεπιτυχώς βαλλιστικό πύραυλο - Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα, εκτέλεσε δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το είδος ή η κατεύθυνση του πυραύλου.

Η πληροφορία έρχεται από μια περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πηγές από τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις.

Το Yonhap μετέδωσε επίσης ότι το εγχείρημα ήταν αποτυχημένο, καθώς ο πύραυλος ανατινάχθηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Πρώτη αντίδραση της Αμερικής

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας το γεγονός, ανακοίνωσαν ότι παρακολούθησαν μια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στη Βόρεια Κορέα, αλλά ο πύραυλος δεν εξήλθε από τη βορειοκορεάτικη επικράτεια και δεν απείλησε τη Βόρεια Αμερική.

Ο αντιπλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ, των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (USPACOM), δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε περί τις 10:30 ώρα Χαβάης (23:33 ώρα Ελλάδας) από ένα πεδίο κοντά στο αεροδρόμιο Πουκτσάνγκ.

 

Δήλωση Τραμπ για την εκτόξευση: Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι προχωρώντας σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, η Βόρεια Κορέα επέδειξε «περιφρόνηση» για τις επιθυμίες της Κίνας.

«Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, λίγες ώρες μετά τη δοκιμή.

screenshot_3

Έρχονται αμερικανικές κυρώσεις 

Οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν στη νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας επισπεύδοντας τα σχέδιά τους για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να επισπευστεί κάτι», είπε ο αξιωματούχος ερωτηθείς για την επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. «Κάτι που είναι έτοιμο θα μπορούσε να παρθεί από το μεγαλύτερο πακέτο και να επισπευστεί», εξήγησε.

Εκτόξευση – πρόκληση στη Νότια Κορέα

Ο αξιωματούχος υποστηρίζει συνακόλουθα, ότι η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια «πρόκληση» που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.

Καταδικάζει το Τόκιο

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα απαράδεκτη και μια παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της.

Αποπομπή της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ ζήτησε η Σεούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε δήλωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα, διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, μετέδωσε  νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων.

Να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της Β.Κορέας ζήτησαν απ’ τον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Στην έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη,  οι ΗΠΑ απαίτησαν να αντιμετωπιστεί η «απειλή» της Βόρειας Κορέας, λίγες ώρες πριν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου.