Αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο πρίγκιπας Φίλιππος

Αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο 95χρονος πρίγκιπας Φίλιππος από το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα ασκεί τα βασιλικά του καθήκοντα και υποχρεώσεις, όπως ανακοινώθηκε μετά από μυστική συνάντηση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μετά από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο παλάτι, που έκανε τον διεθνή Τύπο να αναρωτιέται τι συμβαίνει, έγινε γνωστό ότι, εν τέλει, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας Φίλιππος, θα πάψει να ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις από το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να γιορτάσει τα 96α γενέθλιά του στις 10 Ιουνίου.

“Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε από φέτος το φθινόπωρο να μην τηρεί πλέον δημόσιες υποχρεώσεις”, προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία τονίζει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει “την πλήρη στήριξη” της βασίλισσας.

Η 91χρονη βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προηγουμένως, βασιλικές πηγές διέψευσαν στο Reuters τις φήμες για την υγεία του δούκα του Εδιμβούργου, αναφέροντας πως οι γαλαζοαίματοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι φήμες οργίαζαν από το πρωί

Το όργιο φημών ξέσπασε από νωρίς το πρωί όταν έγινε γνωστό ότι όλο το βασιλικό προσωπικό, από άκρη σε άκρη της Μεγάλης Βρετανίας εκλήθη να παραστεί σε έκτακτη σύσκεψη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, για να τους μιλήσει ο λόρδος Τσάμπερλεϊν, ανώτατος υπάλληλος της βασιλικής οικογένειας και δεξί χέρι της βασίλισσας, αλλά και ο εξ απορρήτων σερ Κρίστοφερ Γκέιντ, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια.

“Ακόμα και οι πιο παλιοί από το προσωπικό ήταν στο σκοτάδι και δεν γνώριζαν το λόγο για τον οποίο κλήθηκαν στο παλάτι, ενώ πολλές πηγές έκαναν λόγο για «εξαιρετικά ασυνήθιστη» κίνηση που πυροδότησε συζητήσεις για επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη βασίλισσα ή τον σύζυγό της, τον δούκα του Εδιμβούργου”, τονίζει η Daily Mail.

«Όλοι είναι ανήσυχοι», δήλωνε μία πηγή. «Αν και περιστασιακά καλούνται συνεδριάσεις που αφορούν ολόκληρο το προσωπικό του βασιλικού νοικοκυριού, ο τρόπος που έγινε στις 11 το βράδυ είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος και υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι σημαντικό προς ανακοίνωση», συμπλήρωνε, τονίζοντας ότι μόνο όσοι βρίσκονται κοντά στη βασίλισσα γνωρίζουν τον λόγο.

Η ανακοίνωση αφορούσε σε όλους, καθώς έχει κληθεί το προσωπικό τόσο των παλατιών του Ουίνσδορ και του Σάντριγχαμ, όσο και του Μπάλμοραλ στη Σκωτία.

Από την πλευρά του το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ πηγές επέμειναν ότι ο λόρδος Τσάμπερλεϊν καλεί συχνά το προσωπικό και θα ήταν λάθος να γίνουν περαιτέρω εικασίες.

Όσον αφορά στη βασίλισσα Ελισάβετ, είχε μόλις γυρίσει από τις παρατεταμένες πασχαλινές διακοπές της στο Ουίνσδορ.

Η ίδια έκλεισε τα 91 τον περασμένο μήνα, ενώ ο σύζυγός της είναι 96 ετών. Τα τελευταία χρόνια πάντως η βασίλισσα έχει παραδώσει με αργό αλλά σταθερό ρυθμό πολλά από τα βαριά καθήκοντά της, κυρίως εκείνα που αφορούν σε μεγάλα ταξίδια, αλλά και κάποιες από τις τακτικές επενδύσεις της.

Mε αφορμή την έκτακτη σύσκεψη διαδόθηκαν διάφορες φήμες οι οποίες είχαν να κάνουν με την υγεία της βασίλισσας και του συζύγου της, ενώ κάποιες έκαναν λόγο ακόμα και για θάνατο του πρίγκιπα του Εδιμβούργου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος από το γραφείο Τύπου του Μπάκιγχαμ δήλωσε σε δημοσιογράφο του TVNZ: «Θα μπορούσατε ασφαλώς να υποθέσετε ότι η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν είναι νεκροί».

Ένας αξιωματούχος του Μπάκιγχαμ δήλωσε στο Associated Press ότι κλήθηκε συνάντηση του βασιλικού προσωπικού, αλλά «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ο υπάλληλος, που μίλησε στο AP ανώνυμα, δήλωσε ότι συσκέψεις του βασιλικού προσωπικού καλούνται από καιρό σε καιρό.

Όσον αφορά τις φήμες για την υγεία, τα πράγματα στη θέση τους, φαίνεται ότι έβαλε ο βασιλικός συντάκτης του BBC με ανάρτησή του στο Twitter όπου ανέφερε ότι η σύσκεψη δεν αφορά σε θέμα υγείας, κάνοντας λόγο για «παραπλανητικές φήμες», ενώ αφήνει και αιχμές κατά της Daily Mail που ανακίνησε το ζήτημα μιλώντας για έκτακτη σύσκεψη, εξηγώντας ότι πραγματοποιείται μία φορά κάθε χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: ΑP, Daily Mail