Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση σε τουλάχιστον 100 χώρες – Νέο θύμα η Γερμανία - Δείτε το χάρτη!

Πρωτοφανούς έκτασης κυβερνοεπίθεση σε παγκόσμια κλίμακα ξεκίνησε χθες πλήττοντας με κακόβουλο λογισμικό συστήματα Οργανισμών και Νοσοκομείων σε περισσότερες από 100 χώρες!

Η επίθεση ξεκίνησε χθες το απόγευμα, από την Μεγάλη Βρετανία (παρέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει πλήξει ακόμη: Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία.

Τελευταίο θύμα – μέχρι στιγμής- είναι η Γερμανία, όπου όπως αναφέρουν γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, από κακόβουλο λογισμικό επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn.

Στη Ρωσία δε, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 1000 υπολογιστές του έχουν «μολυνθεί» από το κακόβουλο λογισμικό.

Στη Μεγάλη Βρετανία: οι χάκερς απείλησαν να παραλύσουν το σύστημα Υγείας, επηρεάζοντας τα συστήματα νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση των χάκερ «χτύπησε» ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα δεκάδων νοσοκομείων ανά την χώρα. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και η διοίκηση της δημόσιας υπηρεσίας υγείας NHS σε επίσημη ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συστήματα IT.

Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

chartis

Στην Ισπανία: ο ισπανικός «γίγαντας» των τηλεπικοινωνιών Telefonica, ανακοίνωσε ότι η επίθεση στόχευσε μόνο τους υπολογιστές τους εσωτερικού της δικτύου και δεν επηρέασε τους πελάτες της.

Ενώ στις ΗΠΑ, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και έχουν μοιραστεί πληροφορίες με τους συμμάχους και εταίρους τους, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχουν μολυνθεί υπολογιστές του υπουργείου.