Οι Γάλλοι δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο τους - Τα χαμηλότερα ποσοστά όλων των εποχών

Περίπου το 45% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κεντρώου νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 36% εμπιστεύονται τον συντηρητικό νέο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe.
«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο… δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον πρόεδρο», αναφέρει η Elabe.

Ο 39χρονος Μακρόν δήλωσε πριν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ότι δεν περιμένει πως θα υπάρξει μήνας του μέλιτος.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι παρά την άνετη νίκη του Μακρόν με 66% έναντι 34% της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της 7ης Μαΐου, ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμη πείσει πολλούς ψηφοφόρους για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Αντίθετα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφάνιζε ποσοστά λαϊκής εμπιστοσύνης της τάξης του 58% όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2012, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί 59% το 2007 και ο Ζακ Σιράκ 53% όταν επανεξελέγη το 2002 και 61% όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1995.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για παλαιότερους πρωθυπουργούς κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 59% κατά τις ίδιες περιόδους.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 999 ψηφοφόρων στις 16 και 17 Μαΐου.

Τα αποτελέσματά της συμπίπτουν με εκείνα δημοσκόπησης της εταιρείας Harris Interactive την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με την οποία το 59% των ψηφοφόρων του Μακρόν τον επέλεξαν κυρίως για να εμποδίσουν μια νίκη της Λεπέν.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)