Στις 19 Ιουνίου η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Έντεκα ημέρες μετά τη διεξαγωγή των βρετανικών εκλογών της 8ης Ιουνίου θα ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, όρισε τη 19η Ιουνίου ως ημερομηνία της επίσημης έναρξης τη διαδικασίας.

Η καθυστέρηση φέρεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έχουν πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές συνομιλίες με τους Βρετανούς αξιωματούχους ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Μέι να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης εξέτασης του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το Λονδίνο έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν επιτρέπουν τη λήψη σοβαρών αποφάσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Η έλλειψη ουσιαστικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών αυτό το διάστημα σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για την προετοιμασία των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες του Guardian προσθέτουν ότι η ΕΕ θέλει η διαπραγμάτευση να διεξάγεται σε κύκλους των τεσσάρων εβδομάδων με έμφαση σε ένα κρίσιμο ζήτημα κάθε φορά.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στους Sunday Times, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, προειδοποίησε ότι τo Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να εγκαταλείψει τις συνομιλίες για τους όρους απόσυρσής του από την ΕΕ, εκτός κι αν η Ένωση αποσύρει τις απαιτήσεις που εγείρει για την καταβολή αποζημίωσης από τη Βρετανία που μπορεί να φθάσει και τα 100 δισ. ευρώ.