Έξαλλη η Μέι: Σταματά να ενημερώνει για την έρευνα τους Αμερικάνους αξιωματούχους

Μετά τη διαρροή του ονόματος του δράστη του Μάντσεστερ χθες από Αμερικανούς αξιωματούχους αλλά και τη σημερινή διαρροή φωτογραφιών με κομμάτια του εκρηκτικού μηχανισμού που εντόπισε η σήμανση στο Manchester Arena, πάλι από την ΗΠΑ, το Λονδίνο αποφάσισε να σταματήσει τη ροή πληροφοριών προς τους Αμερικάνους.

Με ανακοίνωσή του το βρετανικό Εθνικό Συμβούλιο Αστυνομικών Διευθυντών επιπλήττει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κάνει λόγο για παραβίαση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και υπονόμευση της συνεργασίας.

Την ίδια ώρα, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε την «διασπορά άνευ εξουσιοδότησης» πληροφοριών, κυρίως προς τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι πλήττει την ίδια την έρευνα.

«Εκτιμούμε βαθιά τις στενές σχέσεις που διατηρούμε με τους εταίρους μας των υπηρεσιών Πληροφοριών και ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους μοιραζόμαστε ευαίσθητες πληροφορίες, όμως όταν αυτή η εμπιστοσύνη διαρρηγνύεται, αυτό υπονομεύει τις σχέσεις αυτές και πλήττει τις έρευνές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

Ενώ όπως έγραφε σήμερα ο Guardian, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία της.