Ευθεία επίθεση Τουσκ σε Τραμπ: "Πρώτα οι αξίες και οι αρχές, και μετά τα συμφέροντα"

Τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την πρώτη του συνάντηση με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν σκυθρωπός και δε θύμιζε καθόλου τον ανέμελο πανευτυχή Τραμπ που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες στη Σαουδική Αραβία και το Βατικανό.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Τουσκ, που άφησε αιχμές για τη στάση του Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία και ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγόρησε πως στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου σκέφτεται μόνο το συμφέρον του!

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο», τόνισε. «Συζητήσαμε εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, κλίμα και εμπορικές σχέσεις. Η αίσθησή μου είναι ότι συμφωνήσαμε σε πολλούς τομείς, πρώτον και κυριότερον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Τουσκ.

«Αλλά ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά όπως το κλίμα και το εμπόριο και δεν είμαι και 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα- “να πούμε” σημαίνει εγώ και ο πρόεδρος- ότι έχουμε κοινή θέση, κοινή άποψη, για την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι όταν φθάνουμε στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Το βασικό μου μήνυμα στον κ. Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και την φιλία μας την πιο βαθιά τους έννοια είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας… Ο σημαντικότερος στόχος σήμερα είναι η ενοποίηση όλου του ελεύθερου κόσμου γύρω από τις αξίες του και όχι μόνο γύρω από τα συμφέροντά του. Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική», εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ.