Φυλάκιση 15 ετών για τον φοιτητή που έβαλε βόμβα στο μετρό του Λονδίνου

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 20χρονος Βρετανός φοιτητής επειδή τοποθέτησε στο μετρό του Λονδίνου έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο μηχανισμός δεν εξερράγη καθώς απενεργοποιήθηκε από τους πυροτεχνουργούς την τελευταία στιγμή.

Ο 20χρονος Ντέιμον Σμιθ, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τζιχαντιστές, έφτιαξε τη βόμβα στο σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα ξυπνητήρι αξίας 2 λιρών, που είχε αγοράσει από ένα σουπερμάρκετ.

Για να τα καταφέρει, ακολούθησε τις οδηγίες που βρήκε στο διαδίκτυο, σε ένα κείμενο της Αλ Κάιντα που αφορούσε την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών.

Ο συνήγορός του επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι “τζιχαντιστής”, επικαλέστηκε μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με την οποία ο φοιτητής πάσχει από μια μορφή αυτισμού. Ο ίδιος ο Σμιθ εξήγησε ότι στόχος του ήταν να κάνει “μια φάρσα”.

Όλα συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο τότε 19χρονος Σμιθ, άφησε ένα σακίδιο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες και βίδες σε έναν συρμό του μετρό. Είχε προγραμματίσει το ξυπνητήρι για να πυροδοτηθεί ο μηχανισμός λίγα λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, κάποιοι επιβάτες είδαν το εγκαταλειμμένο σακίδιο και ειδοποίησαν τον μηχανοδηγό ο οποίος αρχικά νόμιζε ότι κάποιος το ξέχασε και το πήρε μαζί του στην καμπίνα του. Όταν παρατήρησε τα καλώδια που έβγαιναν από το σακίδιο σήμανε συναγερμό.

Από την έρευνα στο σπίτι του φοιτητή διαπιστώθηκε ότι είχε εμμονή με τις βόμβες και τα όπλα. Σε έναν φορητό υπολογιστή βρέθηκε και μια φωτογραφία του όπου πόζαρε κρατώντας όπλα και έφερε τη λεζάντα: “2016-μαχητής του Ισλαμικού Κράτους”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ