Παγκόσμια ανησυχία: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στην Ιαπωνία

Νέα αναστάτωση στο παγκόσμιο στερέωμα, μετά την κίνηση της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος εκτιμάται ότι ήταν κατηγορίας Scud, ότι έφτασε σε υψόμετρο 120χλμ. και ταξίδεψε περίπου 450χλμ. στον αέρα πριν να πέσει στη θάλασσα. Εξάλλου η Βόρεια Κορέα έχει ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων πυραύλων που κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση.

Και θυμίζουμε ότι το καθεστώς είχε εκτελέσει δύο επιτυχημένες δοκιμές πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ, που προσπαθεί να κατασκευάσει ένα διηπειρωτικό βαλιστικό πύραυλο που να μπορεί να φτάσει μέχρι το έδαφος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί.

Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε στη Βόρεια Κορέα με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να δηλώνει ότι «η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα προβληματική από την άποψη της ασφάλειας της κυκλοφορίας πλοίων και αεροπλάνων και αποτελεί σαφή παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί επ’ ουδενί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουμε προβεί σε έντονο διάβημα στη Βόρεια Κορέα και καταδικάζουμε τις πράξεις της με τους εντονότερους δυνατούς όρους» και να προσθέτει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές σε αεροπλάνα ή πλοία.