ΗΠΑ: Νο1 ύποπτη η Βόρεια Κορέα για τις κυβερνοεπιθέσεις - Θα έχουμε κι άλλες

Ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας των ΗΠΑ Michael Chertoff, δήλωσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Βόρεια Κορέα να κρύβεται πίσω από τις ψηφιακές επιθέσεις που έπληξαν τα συστήματα 100 χωρών.

Ο Chertoff, ειδικός σε ζητήματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και τρομοκρατίας, ο οποίος υπηρέτησε στην εν λόγω θέση από το 2005 μέχρι το 2009, υποστήριξη ότι κάποιοι δράστες ή και σύμμαχοι της Πιονγιάνγκ, μοιάζουν την παρούσα στιγμή να είναι οι πιο ύποπτοι για την εισβολή στα συστήματα υπηρεσιών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στην Μπρατισλάβα το Σαββατοκύριακο. τονίζοντας:
«Η ιδιαιτερότητα της Βόρειας Κορέας είναι η εξής: δεν συμμετέχει σχεδόν καθόλου στο διεθνές χρηματικό και εμπορικό σύστημα. Πως λοιπόν υποστηρίζουν το καθεστώς τους; Βασικά αυτό που κάνουν είναι να εγκληματούν σε διεθνή κλίμακα και σε πολλούς τομείς, είτε αυτό γίνεται μέσω λαθρεμπορίου κίβδηλων αγαθών, είτε μέσω της εμπορίας ανθρώπων ή ακόμη και μέσω κλοπών. Έχουμε να κάνουμε στην κυριολεξία με ένα εγκληματικό κράτος. Συνεπώς, δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν προσπαθούσαν να κερδοσκοπήσουν μεσώ ψηφιακών επιθέσεων και εκβιασμών»

Απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο πίσω απ’ τις κυβερνοεπιθέσεις να βρίσκεται η Ρωσία: «Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι σαν κράτος θα επιχειρούσαν ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο για να βγάλουν λεφτά καθώς έχουν την δικιά τους οικονομία. Η Βόρεια Κορέα από την άλλη πλευρά δεν έχει καθόλου νόμιμο εμπόριο, οπότε οι κυβερνοεπιθέσεις είναι κάτι που θα κάναν».

Και δεν απέκλεισε οι κυβερνοεπιθέσεις να επαναληφθούν, με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες Δυτικές χώρες: «Θα δείτε την κλίμακα και την έκταση με την οποία αυτές οι επιθέσεις θα επεκταθούν. Για μένα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα αυξηθούν».