Κατάρ: Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ -Τα λύτρα 1 δισ. δολαρίων κι ο ρόλος των ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Λιβύη και Υεμένη είναι οι χώρες που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με τις 6 χώρες να κατηγορούν το Κατάρ ότι έχει σχέσεις με το ISIS και την Αλ Κάιντα.

Κι ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι αυτή η ανακοίνωση-κόλαφος έρχεται δεκαπέντε ημέρες μετά το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, όπου ο πλανητάρχης είχε καλέσει τις μουσουλμανικές χώρες να κινητοποιηθούν εναντίον του εξτρεμισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες, τις οποίες δεν κατονομάζουν, καθυστερούν τις συναλλαγές, αναμένοντας κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Κι ακόμη, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Σε μια αποκάλυψη που ίσως εξηγεί πάντως γιατί το Κατάρ κατηγορείται ως χρηματοδότης των τζιχαντιστών προχώρησαν οι Financial Times όπου αναφέρεται ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ κατέβαλε τον περασμένο Απρίλιο, 1 δισ. δολάρια ως λύτρα για να απελευθερωθούν 26 μέλη της οικογένειας που είχαν απαχθεί στο νότιο Ιράκ και 50 στρατιώτες που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία.

Από το 1 δισ. δολάρια, τα 700 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε Ιρανούς αξιωματούχους και τα υπόλοιπα σε ομάδες Ισλαμιστών στη Συρία που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

«Η συναλλαγή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αναφέρει ο αναλυτής στους FT.

Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο – οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό” λέει ένας κάτοικος του Κατάρ, μιλώντας στο Doha News. Οι φωτογραφίες άδειων ραφιών ήδη έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των social media, καθώς οι κάτοικοι της χώρας αδειάζουν τα ράφια από φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα, γάλα, νερό, ρύζι, αυγά, νερά.

 

 

 

 

Πανικός επικρατεί όμως και σε όσους αλλοδαπούς ζουν και εργάζονται στο Κατάρ έπειτα από την ανακοίνωση ότι κλείνουν τα σύνορά τους η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Υεμένη, οι Μαλδίβες.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του Sameh Hassan Shoukry να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ. “Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.” δηλώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, φαίνονται διατεθειμένοι να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Οι αξιωματούχοι αυτοί υποστηρίζουν ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου. Που σημαίνει ότι ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.

Μην ξεχνάμε ότι η Ουάσιγκτον έχει γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, αφού στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid). Μία βάση που αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.