Βρετανικές εκλογές: Τα τρομοχτυπήματα - τροχοπέδη για τη Μέι

Παρόλο που μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινωνίας εξέφρασε την επιθυμία οι εκλογές να μη διεξαχθούν την Πέμπτη αλλά να αναβληθούν, μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα, τελικά αυτές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κι ενώ η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «είχε τα κότσια να προκηρύξει πρόωρες εκλογές», η δυναμική της μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα με τους δεκάδες νεκρούς, έχει εξανεμιστεί.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, και τις θερμές εξαγγελίες της περί κηρύξεως πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία οι πολίτες διαμηνύουν «too little, too late» (πολύ λίγα, πολύ αργά).

Το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά και αναλυτές επισημαίνουν ότι και οι δύο υποψήφιοι μοιάζουν ήδη λίγο πολύ ηττημένοι.

Η αποκάλυψη ότι ως υπουργός Εσωτερικών η Μέι είχε προβεί σε περικοπές στα σώματα ασφαλείας σίγουρα λάβωσε το προφίλ της. Επιπλέον δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι υπό τη δική της πρωθυπουργία διεπράχθησαν τρία αιματηρά χτυπήματα, τα οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει.

Και το δημοσίευμα του Guardian που ισχυρίζεται ότι εκτός από τις αδυναμίες πρόληψης «είναι λάθος και τα μελλοντικά σχέδια της Μέι εναντίον της τρομοκρατίας», καθώς θα επιχειρήσει να «αστυνομεύσει τις ιδέες παρά τις πράξεις», σίγουρα δεν ευνοούν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της.

Από την άλλη, ο Εργατικός Τζέρεμι Κόρμπιν επίσης υστερεί στα θέματα ασφάλειας και δεν φαίνεται να εμπνέει εμπιστοσύνη σε «καιρό πολέμου», ενώ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων τον χαρακτηρίζει “ανεπαρκή και μαλθακό”.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που λίγες μόλις ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, ακόμα και οι πιο έμπειροι πολιτικοί αναλυτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτα αποτελέσματα.