Μέι: Θα έχουμε «σκληρές συζητήσεις» με όσους χρηματοδοτούν την τρομοκρατία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο θα πρέπει να έχει “σκληρές συζητήσεις” με εκείνους που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένων και ξένων κυβερνήσεων ή και συμμάχων της χώρας, εάν είναι αναγκαίο.

Μετά την τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μέσα σε διάστημα τριών μηνών, η Μέι ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αν θα ήταν πρόθυμη να μιλήσει έξω από τα δόντια με ξένες κυβερνήσεις ή με συμμάχους της χώρας αν διαπιστωθεί ότι στηρίζουν εξτρεμιστικές οργανώσεις. “Απαιτούνται σκληρές συζητήσεις γενικά για το θέμα της χρηματοδότησης των τρομοκρατών και του εξτρεμισμού. Πρέπει να έχουμε σκληρές συζητήσεις με οποιονδήποτε χρειαστεί”, απάντησε η πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να περικοπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είτε αυτή γίνεται εις γνώση των ξένων κυβερνήσεων είτε όχι.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με μια κυβερνητική έκθεση που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ο Τζόνσον απάντησε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει αυτό το διαβαθμισμένο έγγραφο. Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε:

“Νομίζω ότι επισημαίνετε ένα ουσιαστικό σημείο για (…) το ρόλο άλλων χωρών, κυβερνήσεων ή όχι, στη χρηματόδοτηση, συνειδητά ή όχι, των ομάδων που (…) ευθύνονται για την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση τζαμιών απ’ όπου αναβλύζει κάθε είδους μισητή ανοησία. Εμείς φυσικά πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτό. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αθωώνει εκείνους που το έκαναν, τους εγκληματίες, τα καθάρματα που ευθύνονται για τις τρομοκρατικές ωμότητες στη χώρα μας”.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της είπε ότι έθεσε το “ζήτημα της (χρηματοδότησης της) τρομοκρατίας” όταν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο.

“Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που και η ίδια έχει βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις και ως αποτέλεσμα έχουν χαθεί πολλές ζωές. Έχουμε σημαντικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία επειδή, στην πραγματικότητα, η δράση που έχει αναληφθεί εκεί έχει σώσει ζωές εδώ, σ’ αυτή τη χώρα”, εξήγησε.

“Εμείς ως κυβέρνηση διασφαλίσαμε ότι ενισχύουμε τις ικανότητές μας να αντιμετωπίζουμε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω των αλλαγών που προωθήσαμε στον νόμο περί της χρηματοδότησης του εγκλήματος”, κατέληξε.