Βρετανία: Όλα στον αέρα! Πρώτη χωρίς πλειοψηφία η Μέι με 318 έδρες - Παραιτείται;

Η Τερέζα Μέι τερματίζει μεν πρώτη στην εκλογική αρένα, είναι συγχρόνως όμως και η μεγάλη χαμένη της αναμέτρησης καθώς το κόμμα της, δεν κερδίζει την αυτοδυναμία. Ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, κερδίζει τελικά λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, παρόλο που είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.

Τα βρετανικά ΜΜΕ με σχεδόν καταμετρημένο το σύνολο των εδρών, δηλαδή 634 έδρες από τις 650, μεταδίδουν ότι οι Συντηρητικοί προηγούνται με 308 έναντι των Εργατικών που έχουν 258, ενώ 34 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Και τονίζουν ότι πλέον δεν υπάρχει περίπτωση η Μέι να κατακτήσει την αυτοδυναμία καθώς θα κερδίσει 318 έδρες από σύνολο 650, ενώ απαιτούνται 326 για την αυτοδυναμία.

Αναλυτικά ως τώρα τα αποτελέσματα:
Συντηρητικοί 308
Εργατικοί 258
SNP 34
DUP 10
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
Αλλοι 12

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Τι έφταιξε για την ήττα της Μέι; Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ προκειμένου να κάνει τους ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματος να σιγήσουν. Και εκείνος απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «ναι». «Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών», εκτιμά ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics. «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διασώθηκε. Ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα.

Τις τελευταίες ώρες πάντως μεταδίδεται η είδηση ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές. Σύμφωνα με τη Citi: «Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi σε σημείωμα. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ανέφερε η Citi, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών.