Πολιτική κόλαση στο Λονδίνο - Παραιτήσου Μέι, ζητά ο Κόρμπιν - Τα σενάρια συνεργασίας

Άρχισαν ήδη οι μετεκλογικοί διαξιφισμοί μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, στη Μεγάλη Βρετανία, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, να ζητά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, αφού δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία.

«Η Τερέζα Μέι προκάλεσε τις εκλογές για να βεβαιώσει την εξουσία της αλλά η πολιτική έχει αλλάξει. Οι πολίτες έφτασαν στα όρια τους» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Εργατικών , ζητώντας από την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση της σε νέα κυβέρνηση. “Αντί για νέα λαϊκή εντολή έχασε έδρες, ψήφους και την εμπιστοσύνη των πολιτών” , συμπλήρωσε.

Η Τερέζα Μέι, αντιμέτωπη ξεκάθαρα με το hung parliament, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την επανεκλογή της, δεν έκανε καμία νύξη για παραίτηση. Αντίθετα τόνισε ότι αν οι Συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία σε έδρες και ψήφους τότε θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα.

Με καταμετρημένες 647 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί κατακτούν 316 έναντι των Εργατικών που έχουν 261, ενώ 35 έδρες παίρνει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί 316 έδρες (42,4%) Εχασαν 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές
Εργατικοί 261 έδρες (40,1%) Κέρδισαν 31 έδρες
SNP 35 έδρες (3,1%) Εχασαν 19 έδρες
DUP 10 έδρες (0,9%) Κέρδισαν 2 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες (7,3%) Κέρδισαν 3 έδρες
Αλλοι 13 έδρες

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Έτσι όλοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις που θα κάνει η Τερέζα Μέι στις 10:00 (ώρα Αγγλίας, 12:00 Ελλάδας).