Συντριπτική νίκη του κόμματος του Μακρόν με 32,32% - Συγχαρητήρια από Μέρκελ και Σουλτς

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχικό του κόμμα MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί σε μια εβδομάδα, την Κυριακή 18 Ιουνίου. Θα εκλεγούν συνολικά 577 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ενόψει του δεύτερου γύρου, το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» θα πάρει 415-455 έδρες στις 577 συνολικά της γαλλικής βουλής. Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες κυβερνητικές πλειοψηφίες στη Γαλλία, μετά το 1958, ακόμη κι αν πάρει μόνο 415 έδρες:

Κόμμα Μακρόν 415 έδρες
Υπόλοιποι 162 έδρες

Ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε συγχαρητήρια από τον σοσιαλ-δημοκράτη αντίπαλο της Μέρκελ, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έγραψε στα γαλλικά: «Είμαι ευτυχής για τον Εμανουέλ Μακρόν. Για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη απαιτείται πλειοψηφία αλλά και νέα κυβέρνηση στη Γερμανία».

 

 

 

Αντίστοιχα και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, συνεχάρη θερμά τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter του εκπροσώπου της Steffen Seibert, για «την μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του,  ενώ διείδε «μια ισχυρή ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων».