Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν θα κάνει «την ληστεία του αιώνα» αύριο

Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα γίνει αύριο Κυριακή στη Γαλλία, το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» σαρώνει όλα τα προγνωστικά, κι αναμένεται να κερδίσει από 390-470 έδρες στη βουλή.

«Η βουλή ετοιμάζεται να έχει ένα και μοναδικό κόμμα», είναι ο τίτλος άρθρου στην Liberation, όπου στο κείμενο χαριτολογώντας αναφέρει ότι ο Μακρόν αναμένεται να κάνει «την ληστεία του αιώνα»!

«Πρόκειται για την κοινοβουλευτική ληστεία του αιώνα. Η «Δημοκρατία εμπρός» θα αφήσει μια 100ή έδρες για όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία», αναλύει η Liberation.

Τα προγνωστικά αναφέρουν ότι ο Μακρόν θα διεμβολίσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπό κατάρρευση, είναι βέβαιο ότι θα εκλέξει 15-40 βουλευτές και θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Κατάρρευση προμηνύεται και για το νεοκομμουνιστικό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναμένεται να προσεγγίσει τους 15 βουλευτές στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Δεξιά αναμένεται να σταθεί αξιοπρεπώς και να αποσπάσει κάτι λιγότερο από 100 έδρες. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διχάζονται ήδη ανάμεσα στους βουλευτές που τείνουν χείρα συνεργασίας με τον Εμανουέλ Μακρόν και στους φανατικούς εχθρούς του.

Όσο για τη Μαρίν Λεπέν που βλέπει το κόμμα της διχασμένο και τις δυνάμεις της μειωμένες, μετά την αποτυχία της στην προεδρική εκλογή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλεγεί και να αποσπάσει μόνο 3-9 έδρες.