Μεγάλη νίκη για τον Μακρόν αλλά και για την ... αποχή - Ρεκόρ στις γυναίκες βουλευτές

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το κόμμα République en Marche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν, σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική βουλή με 341 από 566 έδρες.

Μεγάλη νικήτρια των γαλλικών εκλογών όμως είναι και η αποχή που έφτασε σε νούμερο ρεκόρ 56,83%!

Το κόμμα Μακρόν καταλαμβάνει 300 έδρες – που του δίνει πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αλλά όχι και το ιστορικό αποτέλεσμα που ήλπιζε, ενώ το MoDem παίρνει 41 έδρες.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνει 113 έδρες, το UDI (Union des démocrates et indépendants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6 έδρες.

Από τις ένδεκα περιφέρειες του εξωτερικού, οι 10 αναμένεται να περιέλθουν στο REM και η ενδέκατη στο UDI, διαμορφώνοντας πλειοψηφία 351 εδρών έναντι 577 στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.

Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οπως είχε εκτιμήσει το Ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria, ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά όχι τον θρίαμβο που ήλπιζε.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός» και των συμμάχων του Modem κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 361 έδρες στις 577 συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις (319 έδρες για το κόμμα Μακρόν, 42 έδρες για το κεντρώο Modem).

Εξελέγησαν όμως και οι ορκισμένοι αντίπαλοι του Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν και ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου: «Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια», προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε – σε παρόμοιο μήκος κύματος – ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν. «Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, σημειώθηκε ρεκόρ και στις γυναίκες που εξελέγησαν βουλευτές. Συνολικά, 223 γυναίκες εξελέγησαν στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση έναντι 155 στην απερχόμενη βουλή μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.