Κιμ Γιονγκ Ουν: "Δώρο στους μπάσταρδους Αμερικανούς ο διηπειρωτικός πύραυλος"

Με έξαλλους πανηγυρισμούς γιόρτασε ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν την εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, και δε δίστασε να τη χαρακτηρίσει «δώρο στους μπάσταρδους Αμερικανούς» – ανήμερα της εθνικής τους εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Μάλιστα η Ακαδημία Αμυντικών Επιστημών της Βόρειας Κορέας σημείωσε ότι η δοκιμή του ICBM είναι και το «τελευταίο στάδιο» στην δημιουργία ενός «ισχυρού πυρηνικού κράτους που μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στον πλανήτη».

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA (Korea Central News Agency), είπε: “Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας”, και μετά την εκτόξευση του πυραύλου – την οποία επέβλεψε προσωπικά, δήλωσε περιχαρής ότι «οι μπάσταρδοι οι Αμερικανοί δεν θα είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό το δώρο που τους ήρθε στην επέτειο της 4ης Ιουλίου».
Συμπλήρωσε ακόμη, αφού ξέσπασε σε γέλια: «Πρέπει να τους στέλνουμε δώρα κάθε λίγο για να μην βαριούνται»!

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ακόμη ότι ο πύραυλος έμοιαζε «σαν χαριτωμένο αγόρι» και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ τον τερματισμό του πυραυλικού της προγράμματος μέχρι να εγκαταλείψει η Ουάσιγκτον την εχθρική της πολιτική κατά της Πιονγιάνγκ.

Ως ευθεία μομφή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε διακηρύξει τον περασμένο Ιανουάριο ότι κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να συμβεί», θεωρούν ειδικοί ότι είναι η συγκεκριμένη εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να πλήξει ακόμη και την Αλάσκα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον αναφέρθηκε για «μια νέα κλιμάκωση της απειλής προς τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και εταίρους μας, την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο» προσθέτοντας ότι η χώρα του «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή, ότι είναι πολύ πιθανό η Πιονγιάνγκ να προβεί σε νέα -έκτη- πυρηνική δοκιμή και ότι: “Ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί αυτό”.

Από την άλλη, Ρωσία και Κίνα προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση καλώντας τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να μη κάνουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις.
Μάλιστα μετά τις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη νέα εκτόξευση πυραύλου, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η Βόρεια Κορέα έχει «εύλογες ανησυχίες» και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αναπτύξουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα.