Το Μπαρμπαρός παρενόχλησε ψαράδες ανοιχτά της Πάφου

Ψαράδες παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρος ανοιχτά της Πάφου.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του «SigmaLive», το Barbaros που πραγματοποιεί παράνομες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή, ζήτησε από τους ψαράδες να απομακρυνθούν καθώς, όπως υποστήριξε, η παρουσία τους εμπόδιζε τα καλώδια τα οποία σύρει για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Αρχικά, οι ψαράδες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, ωστόσο, αντιλήφθηκαν τα καλώδια του Barbaros κι έκριναν ότι μπορεί να ήταν επικίνδυνα για τους ίδιους και γι΄αυτό αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι η απόσταση ασφαλείας για τα υπόλοιπα πλεούμενα από το ερευνητικό πλοίο είναι ορισμένη στα 3 ναυτικά μίλια, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Σύμφωνα με το «SigmaLive», από την πρώτη κιόλας στιγμή οι Κυπριακές Αρχές καλούν από την ανοιχτή συχνότητα κινδύνου το Barbaros να απομακρυνθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με παράτυπη NAVTEX 711/17 που έχει εκδώσει η Τουρκία έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των Οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, την ώρα που το West Capella πραγματοποιεί γεώτρηση σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο Οικόπεδο 11.