Σε πύρινο κλοιό η νότια Γαλλία - 12.000 άνθρωποι απομακρύνονται - Οικολογική καταστροφή

Χιλιάδες πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες για να σβήσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που καίνε δασικές εκτάσεις στη Νότια Γαλλία, έχοντας κόντρα τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρασία.

Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει 40.000 στρέμματα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και σε κοντινές ορεινές περιοχές καθώς και στην Κορσική στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.
Ενώ 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με εντολή των Αρχών. «Η εκκένωση τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων έγινε λόγω της προέλασης της φωτιάς», δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μιλάμε για μια περιοχή που ο πληθυσμός τριπλασιάζεται το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

 

 

 

Η μία πυρκαγιά καίει στο La Croix-Valmer, κοντά στο Σεν Τροπέ, αγαπημένο προορισμό των πλούσιων και διάσημων. Έχει κάνει ήδη στάχτη 4.000 στρέμματα δάσους σε μια παραθαλάσσια κατοικημένη έκταση.

 

 

 

Στην Κορσική η φωτιά απείλησε σπίτια στην πόλη Μπιγκούλια στα βορειοανατολικά και αποτέφρωσε ήδη αρκετά οχήματα κι έναν μύλο.

Άλλες περιοχές που δέχονται την επίθεση της πύρινης λαίλαπας είναι το Λυμπερόν, μια περιοχή στην Προβηγκία, το Καρός, βόρεια της Νίκαιας, το Λυμπερόν, μια περιοχή με λόφους και λιβάδια με λεβάντα στην Προβηγκία.

 

Κι ακόμη μεγάλο πύρινο μέτωπο υπάρχει και στο Καρός, βόρεια της Νίκαιας.

 

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL, o Φρανσουά Aριζί, δήμαρχος της περιοχής Bormes les Μimosas, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, κάνοντας λόγο για οικολογική τραγωδία. «Εκκενώθηκαν κάμπινγκ, κατασκηνώσεις αλλά περιμένουμε εναέρια μέσα για να καταφέρουμε να ελέγξουμε τη φωτιά», ανέφερε.

 

Στη μάχη με τη φωτιά παλεύουν πάνω από 4.000 πυροσβέστες, άυπνοι μέρα – νύχτα,  ενώ η κυβέρνηση του Παρισιού ζήτησε εναέρια μέσα από την ΕΕ.