"Αυγοπόλεμος μεταξύ Βελγίου-Ολλανδίας" για το διεθνές σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών

Στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο με την πιθανή μόλυνση των αυγών με τα εντομοκτόνα, αναφέρεται ο σημερινός Βελγικός Τύπος.

Σημερινό άρθρο της φλαμανδικής De Τijd, υπό τον τίτλο «Αυγοπόλεμος μεταξύ Βελγίου-Ολλανδίας», επισημαίνει, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, ότι το Βέλγιο επιχειρεί να μεταθέσει στις ολλανδικές αρχές τις ευθύνες για το διεθνές σκάνδαλο με τη μόλυνση των αυγών. Σύμφωνα με την De Tijd, το Βέλγιο κατηγορεί την Ολλανδία ότι είπε ψέματα και απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την ουσία fipronil που καταπολεμά τις ψείρες και τα τσιμπούρια στα κοτόπουλα, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα νεφρά, το ήπαρ και τον θυρεοειδή.

Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο βρέθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο στόχαστρο για την ολιγωρία που επέδειξε σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό της επίμαχης δηλητηριώδους ουσίας στα αυγά που παρήγαγε και στη συνέχεια εξήγαγε, η οποία τελικά εισήλθε στην ευρωπαϊκή διατροφική αλυσίδα μέσω μιας μικρής φάρμας στην Φλάνδρα με αποτέλεσμα να βάλουν στη συνέχεια λουκέτο – για προληπτικούς λόγους -εκατοντάδες ορνιθοτροφεία.