Με «μαζική στρατιωτική απάντηση» προειδοποιεί ο Τραμπ την Β. Κορέα

Μετά την ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές μαζί τους, όπως έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά – χωρίς να κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.

Προηγουμένως ο Τραμπ είχε απαντήσει «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε, κατά την έξοδό του από μια λειτουργία, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Μάλιστα λίγες ώρες νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».
Επεσήμανε ότι δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας και συμπλήρωσε: “Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου απ’ την Βόρεια Κορεά – που είναι η έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή της, και η μελλοντική θέση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ, ήταν το αντικείμενο συζήτησης και στη νέα συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Με στρατιωτικές ασκήσεις απαντά η Σεούλ στην Πιονγιάνγκ

Σε απάντηση στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε χθες Κυριακή η Βόρεια Κορέα, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση κατά την οποία στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα και με αφορμή τη νέα χθεσινή πρόκληση της Πιονγιάνγκ θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.