Κίνα και Ρωσία «στριμώχνουν» τον Τράμπ...

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πολιτικός εκφοβισμός και οι απειλές κήρυξης πολέμου από τις ΗΠΑ προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν φαίνεται να πετυχαίνουν το στόχο τους.

Οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Ντόναλτ Τράμπ απειλούν, όχι μόνο να  εκθέσουν τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο -καταδεικνύοντας τον παρορμητικό του χαρακτήρα- αλλά, ακόμα χειρότερα, κινδυνεύουν να εκθέσουν και την ίδια τη χώρα του.

Οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον έχουν στόχο αφενός να εκφοβίσουν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να σταματήσει τους ανεξέλεγκτους πυρηνικούς εξοπλισμούς και αφετέρου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε αντίστοιχα απολυταρχικά καθεστώτα, που στηρίζουν την διεθνή τους παρουσία στην πυρηνική απειλή.

Επιπλέον, μια πιθανή κατάρρευση του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, θα ενισχύσει  τη διεθνή θέση των ΗΠΑ, ως ηγέτιδας δύναμης, ικανής να επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι, θα μπορούσε να  αποτελέσει μια πρώτη σημαντική πολιτική νίκη, του, από πολλούς αμφισβητούμενου,  Προέδρου Τράμπ.

Η επιτυχία αυτού του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Κίνας. Στόχος των Αμερικανών είναι να στρέψουν την Κίνα ενάντια στη Βόρεια Κορέα. Για να το πετύχουν αυτό, επιστρατεύουν διάφορα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα.

Οι Αμερικανοί ποντάρουν στην κινεζική κοινή γνώμη, η οποία, υπό τον φόβο της πυρηνικής απειλής, θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση της χώρας να λάβει δραστικά μέτρα κατά του καθεστώτος Κιμ.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, με δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κατηγορούν ανοιχτά το Πεκίνο για αδράνεια και ανεκτικότητα. Με δεδομένο ότι η Κίνα είναι ο βασικός τροφοδότης της Βόρειας Κορέας σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και καύσιμα, ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να επιβάλει εμπάργκο καυσίμων στη Βόρεια Κορέα.

Μέχρι στιγμής και παρά τις πιέσεις που δέχεται η Κίνα δεν έχει καμφθεί. Η απάντηση της σε όσους την επικρίνουν ήρθε δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος, στο περιθώριο της συνόδου των BRICS, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Πεκίνο δεν θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Βαρόμετρο στις  εξελίξεις αποτελεί  και η στάση της Ρωσίας. Στο περιθώριο της ίδιας συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε «ανώφελη και αναποτελεσματική» την επιβολή σκληρότερων,  κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι «η στρατιωτική υστερία ενδέχεται να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή».

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί σε μια πολιτική υψηλών τόνων, την οποία δύσκολα μπορούν να πάρουν πίσω, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική ήττα.